Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Integrationen i Pargas prisas

Från 2018
Kvinna i röd röda-korset väst i ett skolbibliotek
Bildtext Sirkka Koivunen är mångkulturansvarig i Röda Korsets Pargasavdelning.
Bild: Amanda Vikman/Yle

I samband med veckan mot rasism som är på gång den här veckan, 19–25.3.2018, passar Röda Korset på att uppmärksamma en person eller gemenskap som aktivt har främjat likabehandling i Åboland.

Pargas mångkulturella grupp har under det senaste året drivit tre läxhjälpsklubbar för stadens flyktingbarn. Klubben är både ett stöd för barnen i själva undervisningen, men blir också en naturlig del av integrationen.

Men gruppens ansvariga ledare, Sirkka Koivunen, hinner inte stanna upp över nyheten väldigt länge.

När vi åker till Pargas för att prata med henne om priset så är hon redan i full gång med ett nytt projekt i skolan Koivuhaan koulu i Pargas.

- Det känns ju jättefint! Vi har nog jobbat ganska hårt. Så klart att det värmer.

Förutom läxhjälpen har man dessutom hållit till exempel en sy-klubb för invandrarflickor och förra sommaren provade invandrarkvinnorna på att driva sitt eget café Sawa.

I caféet tillreddes arabiska sötsaker och man sålde arabiskt kaffe och te.

- Det var ett välgörenhetscafé så inga varor hade något pris. Kunden fick fritt välja vad hen ville ha och betalade sedan ett valfritt pris i en kista. De pengarna gick sedan åt till att köpa ingredienser till följande gång.

Just den verksamheten var mycket uppskattad både av kvinnorna själva, men också av kunderna, och Koivunen hoppas att man ska lyckas få till stånd en likadan verksamhet även kommande sommar.

Viktigaste för barnen är tryggheten

De vuxna fick sin undervisning och stöd i Åbo när de genomförde diverse kurser, då märkte man att barnen kanske inte alltid fick det stöd de kanske behövde.

- Barnen på lågstadiet tog väldigt bra emot den här verksamheten. De är glada och kramas och kommer gärna. Men högstadium är högstadium... Pojkarna behöver kanske påminnas ibland.

Koivunen säger att det inte är en stel läxläsning rakt upp och ner alla gånger, utan barnen har en famn att komma till om de behöver det. Man pratar också ofta om annat än läxor och skolarbete.

- Integrationen är viktig så till vida att vi vill undvika att det växer upp en slum eller bildas grupperingar i samhället. Det är viktigt att flyktingbarnen också kan få växa upp och leva helt vanliga, trygga liv.

Nytt projekt i skolorna

Tre vuxna står framför en fullsatt klass
Bildtext Eleverna väntar spänt på att få höra Mustapha Achkirs livshistoria.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Tillsammans med Sirkka Koivunen sitter Mustapha Achkir som har kommit till skolan för att berätta om sitt ursprung för eleverna. Han är född i Casablanca i Marocko och talar elva språk.

Han säger att finländarna skulle tjäna på att ta hand om sina flyktingar på bästa sätt eftersom Finland kommer att behöva den arbetskraft som flyktingarna kan erbjuda.

- Det är redan svårt och tungt i sig att behöva fly sitt hemland på grund av krig, och bara att bo i ett annat land är jobbigt om man försöker tänka sig själv in i samma situation.

Enligt honom sköter flyktingarna sig gärna själv när de väl har fått grundkunskaper i sådant medborgare behöver - till exempel språk och hur man sköter myndighetsärenden. Men i början behöver de allt stöd de kan få, både praktiskt och socialt.

I det fulla klassrummet blir alla elever tysta när Mustapha börjar berätta om sitt liv.

Diskussion om artikeln