Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

P-piller för män är ett steg närmare butikshyllorna – inga större bieffekter i ny studie

Från 2018
närbild på färggranna p-pillerplattor
Bildtext Det kan bli lättare för män att dela på ansvaret för att sex inte leder till oönskad graviditet.
Bild: Areeya Yodplob / Alamy

83 män genomförde studien och inga skadliga effekter noterades. Vikten ökade hos samtliga, och nivån hälsosamt kolesterol sjönk, men det var inom rimliga intervaller, enligt studien. Ännu är det oklart om p-pillren för män verkligen fungerar.

Sedan sextiotalet har huvudansvaret för förebyggande av graviditet oftast fallit på kvinnan.

Som komplement till den inte alltid använda kondomen har kvinnor ätit hormonstinna p-piller, som inte sällan medfört rent av skadliga bieffekter.

P-piller för män, egentligen alla preventivmetoder för män utom kondomen, har utvecklats segt och dömts bort flera gånger. Läkemedelsföretag har anklagats för att inte vara intresserade.

Nu har en studie i USA testat ett piller som de säger är säkert och saknar större bieffekter. Såväl leverfunktioner som sexlusten ska inte ha påverkats alls.

Det rapporterar bland annat Time och NBC.

Liten studie, små biverkningar

Även om studien uppvisar positiva resultat får den kritik för tre saker.

För det första är den relativt liten; endast 83 män genomförde studien och det under en period på bara en månad.

Vilket för oss till kritik nummer två: det är oklart om det går att säga att pillret förhindrar graviditet efter bara en månad.

Senast vi gjorde ett stort framsteg inom preventivmetoder för män var för 300 år sedan då kondomen uppfanns.

― Stephanie Paige

För det tredje har pillret två små bieffekter, även om de stora inte finns. Pillret gjorde att alla som tog det gick upp i vikt, samtidigt som det hälsosamma kolesterolet gick ned.

Enligt studiens författare är det ändå små, obetydliga siffror. I p-piller för kvinnor är viktökning inte en ovanlig bieffekt.

"Bästa hoppet"

Enligt en av upphovspersonerna, Stephanie Page från Washington School of Medicine, är det dumt att avfärda resultaten och pillret med den kritik som kommit fram som grund.

Enligt henne har vi inte tidigare haft en så bra möjlighet att utveckla preventivmetoder för män.

- Senast vi gjorde ett stort framsteg inom preventivmetoder för män var för 300 år sedan då kondomen uppfanns, sade Paige på en konferens i Chicago.

Hon medger ändå att det behövs mer forskning kring pillret, men att det är det bästa hoppet just nu.

- Långtidsstudier är nu på gång för att bekräfta att en daglig dos DMAU blockerar spermaproduktionen, sade Paige.

DMAU är det medel som används, från engelskans dimethandrolone undecanoate.

P-piller också i Sverige, p-gel i USA

Flera andra preventivmetoder för män utvecklas runtom i världen. Ett preventivgel utvecklas i USA och ska testas under 2018. Gelet ska testas i sex länder, bland annat USA, Italien och Sverige.

Gelet ska gnidas in på armar och axlar för att sedan absorberas in i kroppen.

Också SVT har rapporterat om försöken, som drivs genom Karolinska Institutet.

Jan Brynhildsen, professor i obstetrik och gynekologi, sade vid starten till SVT att teknologin för att hämma spermieproduktionen utan att påverka sexlusten och potensen har funnits ett bra tag, men att intresset inte har funnits.

Under både president George W. Bush och nu senast Donald Trump så har man dragit tillbaka alla medel som går till reproduktionsforskning och som kan förknippas med abort.

― Jan Brynhildsen till SVT i december

- Problemet är, och har länge varit, att de främsta finansiärerna som har bedrivit utvecklingen har varit mer ideella och anslagsberoende organisationer som WHO och amerikanska Population Council. Den största anslagsgivaren har varit USA.

- Under både president George W. Bush och nu senast Donald Trump så har man dragit tillbaka alla medel som går till reproduktionsforskning och som kan förknippas med abort på ett eller annat sätt. Då stannar allt av, sade Brynhildsen i december.