Tidigare Facebook-anställd säger att hemlig datainsamling var rutin
Cambridge Analytica var inte en engångsföreteelse. Det fanns många andra fall där stora mängder data om Facebook-användare samlades in.
Sandy Parakilas - som tidigare var anställd på Facebook - säger att ett stort antal företag använde sig av hemlig datainsamling - och att Facebook inte brydde sig om det.
Parakilas säger att ett stort antal företag använde sig av hemlig datainsamling. Insamlingen av privat information gällde sannolikt hundratals miljoner användare, skriver The Guardian.
Företagen uppges ha utnyttjat samma metod som den firma som samlade in data för Cambridge Analytica.
Varnade sina överordnade
Sandy Parakilas, som arbetade för Facebook 2011-2012, säger till The Guardian att han hade varnat sina överordnade om risken för dataintrång.
- Jag var bekymrad över att all data som gavs ut från Facebooks servrar till utvecklare inte kunde övervakas av Facebook. Vi hade ingen aning om vad utvecklarna gjorde med uppgifterna.
Enligt Parakilas var villkoren för service och inställningar sådana som "människor antingen inte läste eller inte förstod". Facebook försäkrade sig inte heller om att data inte skulle missbrukas.
De brydde sig inte om mina varningar
Sandy Parakilas
Parakilas säger till The Guardian att han är besviken på sina överordnade för att de inte brydde sig om hans varningar.
- Det har varit smärtsamt att följa med det här eftersom jag vet att de kunde ha förhindrat det.
På frågan om vilken kontroll Facebook hade över data som gavs till utomstående utvecklare svarade Parakilas: Noll. Absolut ingen.
Parakilas säger att han antog att det på något sätt fanns en svart marknad för Facebook-data som hade förts vidare till folk utanför bolaget.
- Inom Facebook verkade tanken vara den att det var bättre att ingenting veta, och jag tyckte att det var chockerande och förskräckligt.
Frustrerad över bristen på reaktion lämnade Parakilas Facebook i slutet av år 2012.
Cambridge Analytica i rampljuset igen
I lördags kom en detaljerad nyhet i The Observer om att det brittiska företaget Cambrige Analytica konkret hade samlat in 50 miljoner användares data - data som Trumpkampanjen använde sig av inför förra presidentvalet i USA.
Christopher Wylie, vars idé det hela var att använda personliga Facebook-data för politiska syften, ställde upp och berättade.
Händelseförloppet var visserligen till stora delar känt redan tidigare, men blev extra tydligt i och med den färska publiceringen.
Svenska Yle berättade till exempel i april i fjol om fenomenet på en mer allmän nivå, i den fördjupande artikeln Facebookprofilen avslöjar din personlighet - vet du vad marknadsförarna utnyttjar?
Cambridge Analytica tros också ha påverkat valresultat i andra länder än USA.
I måndags visade den brittiska tv-kanalen Channel 4 en dokumentär där man i hemlighet hade spelat in företagets direktörer som erbjuder reportrarna – som utger sig för att vara potentiella kunder – olika tjänster för att påverka utgången av ett val i Sri Lanka.
20.3.2018 kl. 19.03: Artikeln uppdaterades med en ny länk. Artikeltexten preciserades också med info om bland annat vad som var det nya i lördags.