Finlandssvensk journalist var en av de första som rapporterade om Cambridge Analytica: "Om något är gratis är du själv den produkt som är till salu"
Den finländska journalisten Mikael Krogerus var en av de första som lyfte fram de problem som nu är aktuella i samband med skandalen kring Cambridge Analytica och Facebook. Det gjorde han redan 2016.
- Det är lönlöst att driva en valkampanj med hjälp av fakta. Det gäller att satsa på drömmar och rädslor, säger konsultföretaget Cambridge Analyticas vd Alexander Nix i den omtalade dokumentären som brittiska Channel 4 sände på måndagskvällen.
Det är just med den biten Cambridge Analytica har hjälpt sina kunder med.
Cambridge Analytica anses ha påverkat valresultat i flera länder. Det gäller bland annat i Kenya, Nigeria, Indien och Tjeckien och den brittiska folkomröstningen om ett utträde ur EU.
I programmet som bygger på möten som filmats med dold kamera skryter de tre högsta cheferna för Cambridge Analytica med bland annat sina kontakter till säkerhetstjänster.
Det finns inget som en gratis lunch, som man säger.
Mikael Krogerus
Cambridge Analytica nekar till flera av uppgifterna i programmet.
Det som kan räknas som kärnverksamheten för Cambridge Analytica är riktad reklam på sociala medier.
I bakgrunden finns det en koppling mellan de uppgifter Facebook-användare delar med sig – och forskning kring personlighetstyper inom psykologin.
Vilken är den finländska journalisten Mikael Krogerus roll i det hela?
68 likes är allt som krävs
Krogerus var en av de första som presenterade forskningen i medier.
I en artikel som Krogerus och Hannes Grassegger skrev för schweiziska Das Magazin i december 2016 lyfte de fram den forskning som utgjorde grunden för hur företag som Cambridge Analytica använder sig av data.
Artikeln publicerades senare på engelska i Vice.
Krogerus och Grassegers artikel berättade om den polska forskaren Michal Kosinskis metod som visar att man enbart med hjälp av 68 ”gillningar” på Facebook kan utläsa användarens etnicitet, sexuell orientering och politiska åsikter.
Kosinskis metod
Kosinski utvecklade en applikation som mäter användarnas egenskaper som grundar sig på fem personlighetsdrag och frågor i anknytning till dem. Det handlar om frågor som: Är du öppen för nya upplevelser? Är du perfektionist? Samarbetar du gärna? Blir du lätt ledsen?
Krogerus tog i sin artikel upp att en assisterande professor Aleksandr Kogan närmade sig Kosinski. Han var intresserad av Kosinskis metod och sade sig "samla uppgifter för ett företag".
Krogerus understryker ändå att han inte personligen har något att göra med de senaste avslöjanden om Cambridge Analytica.
Krogerus nämner ett exempel där Cambridge Analytica använt sig av att rikta Facebook-reklam till väljare. Det handlar om vapenlagarna, som är en het potatis i amerikansk politik, speciellt inför val.
- Beroende på vilken typ av personlighet du är riktar man antingen reklam som säger ”det är kul att vara ute och jaga” eller så kan reklamen berätta att ”du vill vara rädd om din familj”. Det är två olika budskap, men de säger samma sak: Det är bra att ha vapen.
Toppen av isberget
Krogerus ser härvan kring Cambridge Analytica som toppen av ett isberg. Det handlar enligt honom om en större utveckling i samhället.
- Vi har liksom "outsourcat" hela vårt privatliv och vårt arbetsliv till det digitala, och vi trodde det var gratis. Men det finns ingen gratis lunch, som det heter.
- Om något är gratis är du själv den produkt som är till salu, säger Krogerus.
Han förutspår att härvan kring Cambridge Analytica kommer att i Europa leda till mer lagstiftning kring företags användning av personlig data.
- Det kan också hända att människor slutar använda sociala medier. Det skulle vara ett radikalt steg, säger Krogerus.
Dataskandal hänger över Trump och Facebook - lagstiftare på två kontinenter rasar
Facebook tvingas försvara sig själv och sin policy.