Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rebeller avfyrade raketer mot Damaskus och syriska regeringsstyrkor attackerade rebellfästen - många tiotals döda

Från 2018
Civila syrier som evakuerats från rebellkontrollerade områden i östra Ghouta har hittat skydd i en skola i det regeringskontrollerade distriktet Adra utanför Damaskus.
Bildtext Civila syrier som evakuerats från rebellkontrollerade områden i östra Ghouta har hittat skydd i en skola i det regeringskontrollerade distriktet Adra utanför Damaskus.
Bild: AFP / Lehtikuva

Raketer avfyrades i dag mot en förort till Syriens huvudstad Damaskus. Minst 35 människor dödades i attackerna, rapporterar statliga medier och invånare.

Raketattacken var riktad mot ett torg i utkanterna av staden.

Det var en av de dödligaste attackerna mot Syriens huvudstad sedan den syriska konflikten började 2011.

Raketerna - som avfyrades av "terroristgrupper" - träffade området Jaramana öster om Damaskus, rapporterar statlig tv som citerar polisen. Området har många butiker som säljer kläder och mat billigt.

Enligt den syriska armén har rebeller i östra Ghouta regelbundet riktat attacker mot civila i statskontrollerade distrikt i huvudstaden. Rebellerna förnekar att de skulle ha attackerat civila.

Samtidigt attackerar ryskt och syriskt flyg rebellkontrollerade områden - tiotals döda

Samtidigt rapporterar räddningspersonal att ryska och syriska flygräder har lett till att tiotals människor dödats i rebellkontrollerade områden i närheten.

Sedan den 18 februari har regeringsstyrkor riktat sin offensiv mot de sista rebellfästena utanför Damaskus. Attackerna har intensifierats under den senaste tiden.

Regeringsstyrkornas attacker - som skett både från luften och med hjälp av marktrupper - har lett till att minst 80 procent av östra Ghouta utanför Damaskus har intagits.

Över 56 civila har dödats i den rebellkontrollerade staden Douma i samband med ryska och syriska flygräder mot bostadsområden under det senaste dygnet.

Läget för invånarna i staden är katastrofalt, säger stadens myndigheter. Det råder bland annat matbrist på grund av att matförråd har förstörts i flygräderna.

(AFP, Reuters)

Diskussion om artikeln