Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karlebypolitiker: Bellakurs bara för flickor vore könsdiskriminerande

Från 2018
Uppdaterad 20.03.2018 22:49.
Tonåringar.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Det blir ingen tillvalskurs i självkänsla endast för flickor i Karleby. En kurs för bara flickor vore könsdiskriminerande säger Sari Innanen (C).

Bellakursen i självkänsla som enbart skulle vara öppen för flickor finns inte med på den lista över tillvalskurser som bildningsnämnden godkände på tisdagen.

- Nej, vi är eniga om att det inte bli någon kurs bara för flickor, säger Sari Innanen som är medlem i bildningsnämnden.

Juridiskt oriktigt

Donnerska skolan vill erbjuda flickorna en kurs i att bygga självkänsla. Men kursen har väckt starka reaktioner och föreningen Miesten tasa-arvo skrev både till Karleby stad och till undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml.)

Föreningen ansåg att kursen skulle vara diskriminerande och Sari Innanen är inne på samma linje. Hon säger att saken är solklar. Man kan inte ordna kurser där ena könet utestängs.

- Det är helt klart könsdiskriminering, inte tu tal om annat. Alla måste ha tillträde till alla kurser i skolan, säger Innanen som själv är lärare och dessutom studerar juridik.

Innanen säger att när vi allt mera går mot ett samhälle där könsskillnader luckras upp så vore det märkligt om Karleby går åt motsatt håll.

Men om man ordnade en Bellakurs för flickor och en motsvarande för pojkar, skulle det vara godtagbart?

- Nej, det är inte heller juridiskt riktigt, säger Innanen.