Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stephen Hawking begravs i Westminster Abbey - får vila vid sidan av Darwin och Newton

Från 2018
Uppdaterad 21.03.2018 09:54.
Fakultetsmedlemmar av det indiska institutet för vetenskap hedrar Stephen Hawking i Bangalore, Indien.
Bildtext Fakultetsmedlemmar på det Indiska institutet för vetenskap hedrar Stephen Hawking i Bangalore, Indien.

Enligt vad Westminster Abbey uppgav på tisdagen, ska Stephen Hawking få sitt sista vilorum vid sidan av två andra stora vetenskapsmän, Isaac Newton och Charles Darwin.

Hawking, som sannolikt var världens mest kände vetenskapsman, dog den 14 mars i en ålder av 76 år. Hans familj har meddelat att själva jordfästningen hålls den 31 mars i hans hemstad Cambridge. Urnan med hans aska förs till Westminster Abbey senare i år.

Westminster Abbey, som invigdes år 1065, är framför allt känd som de brittiska monarkernas bröllops- och kröningskyrka, och fram till 1700-talet brukade också kungligheter begravas där.

Även de mest framstående britterna inom skilda verksamhetsfält har fått en gravplats i kyrkan - från politiker och militärer till skalder och konstnärer.

En staty av evolutionsteorins utvecklare, Charles Darwin, på det Naturhistoriska museet i London.
Bildtext Stephen Hawking begravs vid sidan av utvecklingslärans fader Charles Darwin (på bilden) och gravitationens upptäckare Isaac Newton.
Bild: Mostphotos/Nando Machado Photography

Av vetenskapsmän som jordats i Westminster Abbey är den moderna matematikens grundare och gravitationens upptäckare Isaac Newton (död 1727) samt utvecklingslärans fader Charles Darwin (död 1882) de mest kända.

De senaste vetenskapsmännen som fått sitt vilorum i kyrkan är de båda atomforskarna och nobelpristagarna Ernest Rutherford (1937) och Joseph John Thomson (1940).

- Vi anser det viktigt att vetenskapen och religionen kan verka tillsammans för att söka svaren på de stora frågorna om livets och universums mysterium, säger John Hall, dekan i Westminster.

Flera jordklot bredvid varandra.

Stephen Hawkings sista snilleblixt: Ett bevis för parallella universum?

Hawkings sista artikel lämnades in två veckor innan han dog.

Stephen Hawking på ett presstillfälle om kosmologi I One World Trade Center i New York.

Fysikern och författaren Stephen Hawking är död

En talesperson för familjen rapporterar om hans bortgång.

Diskussion om artikeln