Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Virka en halsduk med reflexgarn

Från 2018
Uppdaterad 05.10.2018 14:09.
Virka en halsduk med reflexgarn - Spela upp på Arenan

Att virka en halsduk är ett ypperligt nybörjarprojekt eller en härlig kvällssyssla för dig som vill ha något enkelt i händerna.

Den här är virkad med ett tjockt garn som har inslag av reflex. Du kan välja vilket garn du vill.

Har du glömt hur man virkar de olika maskorna, eller aldrig virkat förut, så ta en titt på de olika instruktionsvideona i "Lees lilla virkskola". I den artikeln hittar du utförliga instruktioner till hur du kan göra en startögla, luftmaskor, fasta maskor, halvstolpar, stolpar och dubbelstolpar. Du behöver bara kunna de tre första för att göra denna halsduk.

Den färdiga halsduken blir 14 cm bred och du får ca 65 cm längd per nystan. Två nystan ger alltså en halsduk som är 130 cm lång utan fransar och 154 cm med fransar.

130 cm är en passlig längd för en herrhalsduk, en kortare halsduk som går två varv runt halsen utan knut fram. Du kan prova dig fram till en passande längd för dig.

Kvinna med virkad halsduk
Bild: Yle/Esa Saari

Du behöver:

 • Ett garn med reflexinslag. Välj gärna ett tjockare garn som har rekommendation storlek nr 6 på stickorna. Till den här haslduken behövs 2 nystan a 100g till själva halsduken plus ca 1/4 dels nystan till fransarna. Vill du göra en längre halsduk så behövs naturligtvis mera garn.
 • En virknål i storlek 6 eller 7 beroende på ditt handlag. Virkar du spänt kan du använda en grövre nål för att få ett luftigare resultat. Virkar du löst och vill ha ett fastare resulat så byt till en mindre virknål.
 • Du behöver också sax, linjal och en stor stoppnål.
Halsduk virkad av grovt reflexgarn
Bild: Yle/Esa Saari

Så här gör du:

 1. Gör en startögla.
 2. Virka 13 luftmaskor.
 3. Gör ett nedtag i den andra maskan från nålen räknat. Och virka 12 fasta maskor, en i varje luftmaska. Så här virkar du en fastmaska: Hämta garn genom luftmaskan upp på nålen, hämta nytt garn och dra igenom båda öglorna på nålen.
 4. Vänd arbetet och virka en luftmaska innan du fortsätter virka fasta maskor med nedtag under båda maskbågarna i den fastmaskan i varvet under. Fortsätt varvet ut med en fastmaska i varje fastmaska i varvet under.
 5. Upprepa punkt 4 så många gånger som behövs för att du ska nå önskad längd på halsduken.
 6. När ett garnnystan tar slut så lämnar du ca 15 cm av garnet och tar nästa nystan. Lämna också där 15 cm garn ovirkat. Du kan knyta ihop garnen men lämna kvar de långa ändorna och knyt inte för hårt.
 7. Fortsätt virka där du slutade.
 8. När du nått önskad längd klipper du av garnet, men spara också här 15 cm och dra garnändan genom den maska som är kvar på virknålen.
 9. Nu kan du lossa på knuten där du skarvade garnen (du kan fortsättningsvis låta garnen vara enkelt knutna om varandra). Trä garnändan på en stoppnål. Fäst garnet genom att sy in det i halsduken. Gör likadant med den andra garnändan.
 10. Garnändan i början och slutet av halsduken behöver inte fästas, de kan ingå i fransarna.
 11. Klipp 24 cm långa garnbitar till fransar. Det behövs 4 garnbitar per frans och 12 fransar per kortsida, vilket blir totalt 96 bitar garn.
 12. Ta tre garnbitar och stick in dem genom öglan närmast ena hörnet på kortsidan av halsduken. Vik dem dubbelt.
 13. Ta en ny garnbit och knyt om hårt med en råbandsknop ca 1,5 cm uppifrån. Låt garnändorna hänga med i fransen.
 14. Fortsätt på samma sätt och knyt totalt 12 fransar så att hela kortsidan fylls.
 15. Gör fransar på detta sätt i halsdukens båda kortändor.
Kvinna med en virkad halsduk
Bild: Yle/Esa Saari

Det är luftmaskan i starten på varje nytt varv som gör att kanten hålls rak och snygg.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln