Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boko Haram frigav 74 av de 110 nigerianska skolflickor som kidnappades i februari

Från 2018
Uppdaterad 21.03.2018 12:42.
Boko Haram frigav i fjol 82 av de 267 flickor som kidnappades i staden Chibok år 2014
Bildtext Boko Haram frigav i fjol 82 av de 267 flickor som kidnappades i staden Chibok år 2014
Bild: EPA/STR

Terrorgruppen Boko Haram i Nigeria har frigett 74 av de 110 skolflickor som kidnappades förra månaden. Den hårt kritiserade regeringen tros ha betalat lösen för att flickorna återbördades till sina anhöriga i staden Dapchi i nordöstra Nigeria.

Militären bekräftar att medlemmar av Boko Haram dök upp i Dapchi med flickorna som överläts till sina anhöriga i en skola där de kidnappades den 19 feburai.

- Boko Haram förde tillbaka flickorna, säger en arméofficer i Dapchi.

Ögonvittnen säger att många stadsbor greps av panik då Boko Harams medlemmar anlände till staden i en bilkonvoj.

En del stadsbor bevittnade ändå hur terroristerna kom till Dapchi och lämnade staden i en konvoj utan att antastas av armén.

- Flickorna har återbördats i nio fordon som lämnade dem utanför skolan klockan åtta på morgonen, säger Bashir Manzo som leder de anhörigas stödförening.

- Jag har en lista över de försvunna flickorna med mig, så vi kommer att gå igenom den för att se hur många som eventuellt ännu saknas, tillägger Manzo , som allra först vill förhöra flickorna om hur de kidnappades och hur de har behandlats sedan dess.

Säkerhetsstyrkor räddade i januari 700 människor som hade kidnappats av Boko Haram
Bildtext Säkerhetsstyrkor räddade i januari 700 människor som hade kidnappats av Boko Haram
Bild: EPA-EFE/DEJI YAKE BEST QUALITY AVAILABLE

President Buhari får kritik

Masskidnappningen den 19 februari var den störstasedan Boko Haram for iväg med 267 flickor från en skola i staden Chibok år 2014.

Myndigheterna och president Muhammadu Buhari har fått hård kritik för att Boko Haram kunde röva bort flickorna förra månaden.

Amnesty International anklagade så sent som igår armén för att ha struntat i upprepade varningar om en nära förestående attack mot skolan i Dapchi.

Armén har argt avvisat anklagelserna och beskyllt Amnesty för att "sprida uppenbara osanningar."

President Muhammadu Buhari vann presidentvalet för tre år sedan med löften om att kidnappade flickor ska fritas medan Boko Haram ska krossas militärt.

En nigeriansk kvinna ser på en plansch med bilder på misstänkta och efterlysta medlemmar av Boko Haram
Bildtext En nigeriansk kvinna ser på en plansch med bilder på misstänkta och efterlysta medlemmar av Boko Haram
Bild: EPA/Tife Owolabi

Misstankar om lösen

Det är oklart varför flickorna friges, men armén hävdar att det var ett resultat av förhandlingar. Buhari sade förra veckan att regeringen har valt förhandlingar framom våld.

- Vi försöker vara försiktiga, det är bättre att få våra döttrar tillbaka vid liv, sade den hårt kritiserade presidenten.

Presidentens kritiker undrar hur militären lät terrorister komma och gå utan att de greps och man misstänker att myndigheterna betalade en betydande lösensumma för flickorna.

Boko Haram-experten Yan St. Pierre säger att det inte är första gången som en stor grupp kidnappade återbördas till sina familjer, och han tror att flickorna frigavs efter lösen.

- Om de betalade, så betalade Nigerias regering antagligen en betydande summa för att undvika ett nytt Chibok, säger St. Pierre.

Boko Haram har använt kidnappningar och våldtäkter av tusentals flickor och kvinnor, som ett vapen sedan den inledde sin kamp mot centralstyret år 2009.

En stor del av flickorna från Chibok tvingades också ingå tvångsäktenskap med medlemmar av Boko Haram som numera är en del av terrorgruppen IS.

Över 20 000 människor har dödats och över två miljoner nigerianer har tvingats fly från sina hem sedan Boko Haram inledde sin väpnade kamp.

Säkerhetsstyrkor räddade i januari 700 människor som hade kidnappats av Boko Haram

Nigeria bekräftar: Boko Haram for iväg med 110 skolflickor

Regeringen medger först nu,en vecka efter kidnappningen.

Diskussion om artikeln