Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Eva Wahlström är bäst i världen trots ständiga smärtor: ”När jag slutar skratta är det slut med boxningen”

Från 2018
Uppdaterad 21.03.2018 13:44.
Sportinslag: Eva Wahlström har ont hela tiden - men är ändå bäst i världen - Spela upp på Arenan

Eva Wahlström har hela tiden ont och klarar inte ens av att springa. Ändå är hon världens bästa boxare i sin viktklass och tränar tolv gånger i veckan. Ett viktigt budskap är att det alltid finns sätt, säger Wahlström som snart går ny VM-titelfajt.

– Får man sätta noll? Jag har inte alls sovit, det värkte i hela kroppen.

Eva Wahlström skrattar till när hon ska ranka förra nattens sömn på en skala mellan 1 och 5. Wahlström svarar på rutinfrågor under ett test som ska mäta hennes biologiska beredskapsnivå inför den stundande träningen.

Följande fråga handlar om hennes färdighet och intresse att träna.

– FEM! Det finns inget annat!

Mera skratt. Högt och länge. Det blir mycket av den varan under det två timmar långa gympasset Yle Sporten följer med i Åbo.

Eva Wahlström tränar på Sport Science Lab i Åbo, mars 2018.
Bild: Yle/Janne Isaksson

– Det är viktigt att skratta och vara glad och optimistisk. Glädjen, att jag tycker om och njuter av det här, är en stor del av boxningen. Allt känns lättare när man är glad, säger Wahlström efter träningen.

– Jag tänker överlag att så länge jag tycker det här är roligt så boxas jag. När det börjar bli alltför allvarligt, när jag slutar skratta, då är det slut.

Ingen fara för det just nu – men också evigt leende Eva Wahlström har haft tunga stunder under karriären och livet.

”Visst har jag alltid ont”

För ungefär tio år sedan ledde en våldsam infektionssjukdom Wahlström plockade med sig från en Indienresa till kroniska smärtor från naveln neråt.

Hon var tvungen att lämna boxningen, koncentrera sig på andra saker i livet och blev mamma.

Sedan dess har Wahlström inte bara gjort comeback, hon har korats till Finlands första och enda världsmästare i proffsboxning och har nu innehaft WBC-förbundets titelbälte i superfjädervikt i snart tre års tid.

Men smärtorna finns kvar, Wahlström klarar till exempel inte av att springa. Hon tvingas anpassa all träning enligt hälsoproblemen och flertalet skador hon drabbats av under årens lopp.

– Visst har jag alltid ont och det kan hända att jag alltid lever med det, det kan hända att jag mår bättre efter att jag slutat boxas. Men det som jag tycker är ett viktigt budskap är att det alltid finns sätt. Man måste bara vara kreativ och hitta på dem.

Utvecklas fortare än någonsin tidigare

En ny lösning har sedan förra sommaren varit en dag i veckan på Åbogymmet Sport Science Lab, som fokuserar på till exempel skadeförebyggande och rehabiliterande träning.

Huvuddevisen är maximal effekt med minimalt slitage på den sargade kroppen. Därtill söker hon helt enkelt omväxling på boxningsvardagen.

– Det är sant att man inte ska ändra på nånting som funkar, men jag blir uttråkad, berättar Wahlström. Jag har boxats i över 20 år och vill prova på nya saker och utvecklas hela tiden.

Eva Wahlström och Niklas Räsänen på Finlands idrottsgala 2018.
Bildtext Utanför idrotten lever Lovisabördiga Wahlström tillsammans med sin boxarman Niklas Räsänen i en familj med två barn och är fem före färdig konstkandidat från Aaltouniversitetet.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Wahlström har gått sju matcher (tre titelförsvar) sedan hon erövrade VM-bältet i april 2015. Hon är fortfarande obesegrad på 22 fajter i proffsringen och listas som bäst i världen i viktklassen i ansedda BoxRecs rankning.

– Jag är världsmästare och har varit det i några år – och det är tufft. Precis alla i min viktklass kollar endast på mina fel, funderar hur de kan vinna över mig. Det är lätt att bli världsmästare, men svårare att hålla sig där. Det är det allra tuffaste.

Wahlström skrattar till när hon märker att hon kallar det lätt att bli världsmästare, och passar på att visa citationstecken med fingrarna.

Jag utvecklas fortfarande hela tiden vid en sån här ålder – nu kanske fortare än nånsin förut

– Det handlar inte heller bara om att jag vill vinna, utan också om hurudan jag vill vara som boxare. Jag har en viss bild i mitt sinne att ”så här vill jag se ut när jag är en färdig boxare”. Det är dit jag hela tiden strävar.

Hur långt från den färdiga boxaren är du just nu?

– En evighet! Och det är alla. Boxning är en gren där ju mer man lär sig, desto bättre förstår man att man aldrig kommer att bli klar. Men jag utvecklas fortfarande hela tiden vid en sån här ålder – nu kanske fortare än nånsin förut.

Fortare än nånsin förut?

– Jo, det har gått snabbare framåt, svarar 37-åringen. Vissa egenskaper har på ganska kort tid blivit starkare och jag har fått ett annat självförtroende. Kanske framför allt efter att jag vann VM-titeln har jag blivit hemskt mycket självsäkrare på min egen boxning.

Eva Wahlström inför VM-match, 2016.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

”Helt färdig att dö när går i säng”

Det självförtroendet ska Melissa St. Vil få smaka på om ett par veckor. Amerikanskan är WBC-förbundets första utmanare och BoxRecs världsrankingfemma.

I några månaders tid har man i träningen tagit i beaktande St. Vil och hennes styrkor som boxare. Förutom den allmänna anpassningen enligt det dagliga hälsoläget. Och så den där tröttheten förstås.

– Nu med några veckor kvar till match är jag stressad inombords, jag har tränat hårt, kroppen reagerar på att den är stressad, jag har ont överallt. Och det hör till, menar Wahlström.

– Vi som förbereder oss för match är vid det här skedet jättetrötta. Vi är helt färdiga att dö när vi går i säng. Men nu tränar vi hårt en stund till, sen börjar vi vila ut oss, så vi är redo för match.

Räkna med att Eva Wahlström är redo att ta sig an Melissa St. Vil under en boxningsgala i Kulturhuset i Helsingfors fredagen den 6 april.

Eva Wahlström efter segern över Mayra Alejandra Gomez, maj 2017.

Världsmästaren behöver nya utmaningar – Wahlström vägrar stampa på stället

Drömmer om alla VM-bälten och planetens bästa boxare.

Diskussion om artikeln