Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Mamman som valde friheten och flydde in i djungeln

Från 2018
Valerie "Val" Meikle och Clare Weiskopf i en kanot.
Bild: Casa Tarántula

Vad är det som gör någon till en god mamma? Efter att tragiskt ha förlorat sin äldsta dotter lämnade Val sina barn och sin familj och flydde in i Colombias regnskog för att hitta sig själv.

Clare Weiskopf, som står bakom dokumentären Amazona, var då elva och kunde inte förstå sin mammas val. Trettio år senare är Clare själv gravid och beslutar sig för att konfrontera sin mamma, eventuellt läka sår från det förflutna och kanske också hitta sin egen plats som förälder.

Berättelsen on mamma Val får sin början under 60-talet. Hon lämnade då London för kärleken Alberto, en colombiansk advokat. I Colombia fick hon ett liv där hon tillbringade dagarna vid polen medan hembiträdena hjälpte till med vardagssysslorna.

Paret fick två döttrar, Carolina och Liliana, men gick snart skilda vägar. Val behöll ingenting och ville inte heller någonting ha. Döttrarna hade hon sporadisk kontakt med men friheten var det viktigaste av allt.

Resultatet blev en flytt tillbaka till England där hon mötte Jim och bodde i ett kollektiv ute på landet. Där föddes också Clare i april 1977. Den lilla familjen flyttade tillbaka till Colombia och levde ett enkelt liv ute på landet

När Clare var tre år fick hon en lillabror, Diego. Val hade igen två barn, och än en gång skulle hon komma att överge dem.

Vad har barnen för glädje av ena mamma som uppoffrar sig? Det leder till en ond cirkel. Jag offrade mig för dig så nu måste du offra dig för mig.

― Val i dokumentären Amazona

Clare har länge tänkt göra en dokumentär om sin mammas livsval men tidpunkten har hela tiden känts olämplig.

Men nu reser Clare in i natursköna Amazonas djungel där hon hittar Val i sin trähydda. Hon fördriver sina dagar med att väva armband, besöka marknaden med sin moped och tillreda fisk på sin vedspis.

Frågan kvarstår. Varför lämnade Val sina två barn när de behövde henne som mest? Vad var det som avgjorde dragkampen mellan frihet och ansvar med därpå följande skuldkänslor? Eller finns det några skuldkänslor?

Skall man följa den utstakade banan, agera osjälviskt och viga sin tid åt barnen eller är ditt eget liv i slutändan det viktigaste?

Orginaltitel: Dok: Amazona (Colombia 2017)
90 dagar på Yle Arenan
En dokumentär av Clare Weiskopf & Nicolas van Hemelryck.

Diskussion om artikeln