Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Borgå stift i unikt upprop: Myndigheterna måste göra mer för de papperslösa

Från 2018
Uppdaterad 23.03.2018 12:34.
Papperslösa lever i skuggorna.
Bildtext Kyrkan har engagerat sig i de papperslösa och kräver en humanare flyktingpolitik av finländska myndigheter.
Bild: Mostphotos / Marko Rupena

Senast kyrkan tog gemensam ställning var under hösten 2016 då hundratals kyrkklockor ringde för offren i det konfliktdrabbade Aleppo i Syrien. De som lider i dag är flyktingar och papperslösa. Påskuppropet från Borgå stift kräver att myndigheterna gör mer för dem.

Borgå stift tar ställning och står upp för de asylsökandes och papperslösas situation i Finland.

Hundratals präster, församlingsarbetare, förtroendevalda, andra församlingsmedlemmar och biskopen har undertecknat ett påskupprop som är en solidaritetsyttring gentemot de flyktingar som kommit till Finland under de senaste åren.

Carre Lönnqvist är koordinator för mångkulturellt arbete vid Johannesförsamlingen i Helsingfors.
Bildtext Carre Lönnqvist arbetar som koordinator för mångkulturellt arbete vid Johannesförsamlingen.
Bild: YLE/Jenna Emtö

En av de som skrivit under uppropet är Carre Lönnqvist, koordinator för multikulturellt arbete vid Johannes församling i Helsingfors.

Uppropet publiceras i dag, en vecka före påsken.

- Det är snart Stilla veckan, det vill säga påsktider, som handlar om lidande. Den situationen som många av de asylsökande befinner sig i medför mycket lidande, säger Lönnqvist.

En man bär på ett kors.
Bildtext Lidandet står i fokus under påsken. De som lider i Finland i dag är papperslösa, påminner uppropet.
Bild: Yle

- Det är vikigt att vårt land följer barns rättigheter och de mänskliga rättigheterna. Det tycker jag vi inte gör för tillfället då vi skickar tillbaka barnfamiljer till konfliktområden.

Lönnqvist tycker att det är bra att kyrkan nu tar ställning och värnar om medmänniskorna.

- Kyrkan är en del av samhället och inte en skild planet. Det ligger väldigt nära kyrkans värden att försvara människovärdet och att försvara barnens rättigheter, säger Lönnqvist.

Johanneskyrkan
Bildtext Johanneskyrkan i Helsingfors
Bild: Pentti Palmu

"Återinför uppehållstillstånd som beviljas av humanitära skäl"

I uppropet kräver församlingarna en förändring i finska myndigheters agerande mot människor i behov av säkerhet och skydd mot förföljelser.

Undertecknarna kräver att Finland ska bedriva en humanare flyktingpolitik, bland annat genom att återinföra uppehållstillstånd som beviljas av humanitära skäl, något som avskaffades 2016.

En annan möjlighet som lyfts fram i uppropet är att privatpersoner ska kunna bära ekonomiskt ansvar för flyktingar, vilket redan är möjligt i andra länder som Kanada och Italien.

Borgå stift tror att det finns församlingar, föreningar och grupper av enskilda människor som är villiga att stå för de kostnader som mottagandet av flyktingar innebär.

A child with her mother light candles in a chapel in the Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem's Old City on Easter Sunday, 20 April 2014. The church is the accepted site of Jesus Christ's crucifixion, burial and resurrection.
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

Stort engagemang för flyktingar i Lovisa

I Lovisa har uppropets budskap redan blivit en verklighet då hela staden protesterat mot utvisningen av sjubarnsfamiljen från Irak.

Bland de engagerade lovisaborna finns Desiree Kantola, Stine Hellroos och Annette Frisk.

- Det var hela Lovisa och hela närbygden som var med. Det var första gången som jag demonstrerade. Men det kändes värdefullt för det lyfte Lovisa som en ort med hjärtat på rätt ställe, säger Desiree Kantola.

Desiree Kantola, Stine Hellroos och Annette Frisk i Lovisa församling.
Bildtext Desiree Kantola, Stine Hellroos och Annette Frisk
Bild: Yle/Heidi Finnilä
Lovisa kyrka.
Bildtext Lovisa kyrka.
Bild: Yle/Heidi Finnilä

Det viktigaste budskapet i dagens upprop är att fler flyktingar borde få stanna i Finland.

Det budskapet är ett kraftigt ställningsstagande från kyrkans sida som skickar en tydlig signal till de politiska beslutsfattarna.

- Riksdagen borde fundera över och ta en tankeställare om hur det skulle kännas att själv vara i samma situation, säger Stine Hellroos.

Gy Kausell och Bernt Kausell på Lovisa torg.
Bildtext Demonstration på torget i Lovisa.
Bild: Yle/Heidi Finnilä

Diskussion om artikeln