Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

#deletefacebook trendar på internet – men lyder vi, och bryr Zuckerberg sig?

Från 2018
Uppdaterad 21.03.2018 22:47.
Facebook och Cambridge Analytica
Bildtext
Bild: AFP / Lehtikuva

Att Facebook upprör folk just nu är en underdrift. Efter att det kom fram att företaget låtit 50 miljoner användares information läcka till PR- och lobbyföretaget Cambridge Analytica är hashtaggen #deletefacebook populär över hela världen.

Det är givetvis allt för tidigt att säga om skandalen mellan Facebook och Cambridge Analytica har några verkliga, långtgående konsekvenser. Facebooks aktiekurs låg då börsen öppnade på onsdagen på 164,54 dollar per aktie, vilket är ett ras på över 20 dollar, 11 procent, från måndagens 185,09.

Aktiernas värde kommer också att påverkas av ett betydande bortfall av användare, vilket naturligtvis skulle vara hemskt dåligt för Facebook. Hashtaggen #deletefacebook – radera Facebook – har spridit sig som en löpeld över sociala medier sedan skandalen briserade.

Det är ändå oklart hur stort exodus det blir fråga om, det lär vi inte få veta åtminstone de närmaste dagarna.

"EU måste vara Robin Hood"

Vad vi vet är att Facebook i USA kommer att tvingas förklara sin verksamhet och läckan – eller försäljningen – av användarnas personliga information.

I Europa planeras nya beskattningar av internetföretag och EU-parlamentets ordförande Antonio Tajani har starkt fördömt dataläckan, och meddelade på Twitter att Facebooks ägare Mark Zuckerberg har bjudits in till Bryssel för att likt i USA förklara sig.

I ett annat inlägg på Twitter skrev Tajani att det är dags för EU att axla en roll som Robin Hood, och hyllade det förslag som kommissionen lade fram på onsdagen. Förslaget är att multinationella IT-jättar som Facebook, Apple och Google ska betala mer skatt. Den nya skatten skulle omfatta världens 100 största IT-företag.

På tal om Twitter...

Nätkomikern Jarrod Allonge var skeptisk till att Twitteranvändare kritiserar Facebook, och påpekade att också Twitter antagligen säljer information så mycket de hinner.

Andra har satt sig på höga hästar och ifrågasatt nyhetens, ja, nyhetsvärde. Redan för två år sedan var Cambridge Analytica på tapeten, bland annat genom en artikel av finlandssvenske Markus Krogerus.

Inget nytt under solen, menar alltså flera tyckare: Hur ska Facebook annars tjäna pengar? En kolumn på tekniksajten Techcrunch konstaterar att det är skitprat att FB inte säljer data. Om inte precis alla köper extraverktyg i Farmville, återstår kanske bara informationsförsäljning.

De som eventuellt har det allra roligast på nätet i dag är de som inte har ett Facebook-konto över huvud taget.

Whatsapps grundare: ">Gå ur Facebook"

Många medier har lyft upp den här tweeten av Brian Acton, som uppmanar folk att #deletefacebook.

Brian Acton var en av de som grundade meddelandetjänsten Whatsapp som för några år sedan köptes av Facebook för blygsamma 19 miljarder dollar.

Acton lämnade Facebook ifjol. Kritiker menar nu att han bara hoppar på radera Facebook-tåget för att han vill locka användare till konkurrenten Signal, som han jobbar för sedan dess.

Alternativ?

En annan poäng som många på internet flikat in är att inga vettiga alternativ till Facebook finns. Det är oundvikligt att erkänna att merparten av vår värld existerar genom sociala medier i dag, så bland annat komikerna Joe Heeney och Sarah Cooper undrade vad de ska använda i stället.

Skämt åsido så var det flera som poängterade att Facebook är samma sak som internet i många länder, det vill säga Facebook är den primära informationskällan.

Det är lätt att bojkotta och radera Facebook för en västerlänning med bra internetuppkoppling, goda meddelandetjänster och välfungerande digital infrastruktur, men det är inte lika mycket ett val för många andra.

Också i väst får uppemot 60 procent av ungdomarna alla sina nyheter från Facebook eller motsvarande. Därför, menar de, borde fokus ligga på att kräva reglerade (inte censurerade), mer ansvarstagande och bättre skyddade sociala medier, i stället för en bojkott.

Frågor väcktes om Facebook-grundaren Zuckerberg

Innan Facebooks grundare och högsta höns Mark Zuckerberg trädde fram på sitt eget Facebook-konto med ursäkter för företagets misstag spekulerades det mycket kring hans tystnad.

Förutom #deletefacebook är också hashtaggen #wheresmark populär. "Var är Mark"-taggen syftar på att Mark Zuckerberg inte har synts till sedan skandalens början för några dagar sedan.

Enligt brittiska tabloiden Daily Mail missade Zuckerberg ett krismöte om Cambridge Analytica-skandalen tidigare i veckan, och anklagas för dåligt ledarskap. Också Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg missade mötet som i stället hölls av chefsjuristen Paul Grewal.

Diskussion om artikeln