Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ateneums museichef blir överintendent och chef för Nationalmuseum i Sverige

Från 2018
Uppdaterad 21.03.2018 17:09.
Susanna Petterson.
Bild: Ateneum

Ateneums museichef Susanna Pettersson lämnar sitt jobb vid Ateneum för att bli överintendent och chef för Sveriges Nationalmuseum.

Pettersson börjar sitt nya jobb på Nationalmuseum i början av augusti och jobbet är begränsat till en sexårsperiod.

Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade utnämningen på onsdagen.

Nationalmuseum är Sveriges största konst- och designmuseum. De har också ett myndighetsuppdrag i att främja konsten i Sverige.

Nationalmuseum har varit i rubrikerna under den senaste tiden i Sverige på grund av att museet har renoverats sedan 2013 och renoveringen har blivit mycket dyrare än räknat.

Renoveringen förväntas nu att kosta 1,2 miljarder kronor, eller knappt 119 miljoner euro. Museet öppnar sina dörrar för publiken i oktober i år.

Sveriges Nationalmuseum
Bildtext Nationalmuseum
Bild: Jonas Bergsten

Pettersson får tack av sina kolleger vid Ateneum. Finska Nationalgalleriets generaldirektör Risto Ruohonen gratulerar Pettersson med anledning av utnämningen.

– Jag ser det här som en utmärkelse, ett tack för ett välgjort jobb och den positiva uppmärksamhet det ger, säger Ruohonen.

Också Pettersson riktar ett tack till arbetsinsatserna på Ateneum och Nationalgalleriet.

– På Konstmuseet Ateneum och Nationalgalleriet har man under fyra år gjort ett strålande arbete både i fråga om uställningar och publikarbete, men också inom forskningen. Det arbetet fortsätter med väldigt duktiga experter även framöver, säger Susanna Pettersson.