Åbo Akademis ledning gör en helomvändning - icke-binära symboler är nu välkomna på de könsneutrala toaletterna
De könsneutrala toaletterna vid Åbo Akademi har väckt stor uppmärksamhet de senaste dagarna. Redan på sommaren fattades beslutet om att könsneutrala toaletter skulle införas vid universitetet. Men könsneutrala symboler på toalettdörrrarna har inte varit lika självklara.
Åbo Akademis ledning valde att inte använda de ickebinära symboler som universitetets jämställdhetskommitté föreslagit. I stället klistrades de vedertagna symbolerna för herr- och damtoaletter upp samtliga toalettdörrar, vilket gjorde många besvikna.
Panda Eriksson, icke-binär transperson, studerande och anställd vid Åbo Akademi, var den som tog upp ärendet i jämställdhetskommittén.
- Hela tanken är den, att ska det finnas könade symboler för mans- och kvinnosymboler så ska det också kunna finnas symboler för andra än bara män och kvinnor.
Varför tror du att ledningen motsätter sig de icke-binära symbolerna?
- Väldigt länge så tänkte jag att det här kanske bara handlar om okunskap. Så länge jag förklarar varför det här är så viktigt, och varför representation och rätt symbolik är viktig för de personer som det gäller, så hjälper det. Men det känns nu som om det inte längre bara handlar om okunskap, utan det handlar om attityd. Det handlar om systematisk institutionell transfobi.
Hur känns det?
- Hur skulle det kännas för dig om du inte skulle kunna kissa på arbetsdagen? Det känns som om jag inte är välkommen på mitt eget universitet.
"Inte internationellt gångbar"
Åbo Akademis ledning har tidigare meddelat att orsaken till att de avstår från den icke-binära symbolen är att den inte är gångbar internationellt.
- Vi har jättemånga i personalen som är internationella och vi har många internationella gäster och studerande. Man ska inte behöva berätta för dem vad toalettsymbolen betyder. De ska kunna hitta helt själva till toaletterna, säger vicerektor och ordförande för jämställdhetskommittén Christina Nygren-Landgärds
Nygren-Landgärds tillägger att man också måste ta hänsyn till andra åsikter.
- Jag har också kontaktats av många andra människor som är av helt annan åsikt, och de försöker vi också beakta. Hur man än vänder på saken är det alltid någon som är ledsen.
Studentkåren reagerar på förvalningsdirektörens uttalande
Studentkåren har också reagerat på toalettsituationen med ett offentligt uttalande.
”Faktum att ÅA:s förvaltningsdirektör ifrågasätter en enskild namngiven student-representants mandat i media är väldigt allvarligt. (Åbo Underrättelser 17.3.2018)
Studentkåren förväntar sig att våra studentrepresentanter blir bemötta som fullvärdiga medlemmar av de organ de representerar, då de blivit valda till sina uppdrag av Studentkårens fullmäktige och konsekvent representerar studeranden vid ÅA.”, står bland annat i uttalandet.
- Jag är glad över att Studentkåren har reagerat speciellt på förvaltningsdirektör Achréns väldigt icke-sensitiva kommentar om att ifrågasätta en studeranderepresentants mandat i Åbo Underrättelser. Det kändes väldigt förolämpande och kränkande att Achrén kommenterade att vi kanske borde göra en enkät om frågan. Ungefär som att jag finns bara ifall det finns statistik om mig, säger Eriksson.
"Jämställdhetskommittén har misslyckats totalt"
Till följd av det här har Panda Eriksson valt att lämna sin plats i Åbo Akademis jämställdhetskommitté. Hen vill inte legitimera den verksamhet som kommittén håller på med genom mitt deltagande.
- Det ska vara det organ som ser till att minoritetsstuderande också har en möjlighet att studera och jobba likvärdigt, och de har misslyckats totalt i den bemärkelsen.
Också andra medlemmar i jämställdhetskommittén har valt att lämna sin plats i kommittén.
- Det har beklagats från ordförandes sida på ett sätt som fick mig att uppleva att hon inte förstod problematiken i det och orsaken till att jag lämnade kommittén, säger Eriksson.
Vad tycker du att den här hela diskussionen ger för bild av Åbo Akademi?
- Den ger en bild som är väldigt motstridig mot det som Åbo Akademi själv försöker signalera ut. Vi har ett väldigt starkt minoritetsforskningsprogram här vid Åbo Akademi. Det här går emot allting som Åbo Akademi har marknadsfört och det ger en extremt dålig bild av universitetet, säger Eriksson.
- Att vi är ett diskuterande universitet och är öppnad för nya inslag. Jag skulle säga att Åbo Akademi reagerar jättefint på jämställdhetskommitténs initiativ på det sättet att det genast gick vidare, att man inte hade något emot att göra toaletterna till könsneutrala, säger Nygren-Landgärds.
Nytt beslut: könsneutral symbol tillsammans med texten WC
Någon timme efter att Yle Åboland intervjuat Eriksson och Nygren- Landgärds på onsdagen publicerar Åbo Akademi ett officiellt uttalande där de meddelar att kvinno- och manssymbolerna ska ersättas med wc-symboler, samt den icke-binära symbol som jämställdhetskommittén ursprungligen rekommenderat, på de toaletter som ska göras till könsneutrala toaletter.
Toaletter med flera bås kommer vara skilda för kvinnor och män, med symboler för dam- och herrtoaletter.
Uppdatering 22.3.2018 klockan 8:08: Åbo Akademi vill klargöra att den könsneutrala symbolen alltid står tillsammans med texten wc. Herr- och damtoaletter (toaletter med flera bås) skyltas med symbolerna för man och kvinna.