Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Matti Heikkinen inte redo att lägga av: "Så länge jag känner att jag kan utvecklas kommer jag fortsätta"

Från 2018
Matti Heikkinen under världscupsäsongen 2016-17.
Bildtext Matti Heikkinen ska komma igen nästa säsong.
Bild: All Over Press

Längdåkaren Matti Heikkinen siktade på OS-medalj men blev tia på huvuddistansen i Pyeongchang. Nu börjar arbetet med att hitta problemområdena och komma igen nästa säsong.

Det tog länge för Matti Heikkinen att bestämma sig för att fortsätta sin längdåkningskarriär.

– Jag funderade länge, inte kommer sådana här beslut på en dag. Om man har tävlat i längdåkning i 25 år måste man fundera ordentligt så att man är säker på sitt beslut. Det gjorde jag. Flera år redan har jag tänkt att jag fortsätter så länge jag tycker jag kan utvecklas, sade Matti Heikkinen till Yle Urheilu.

Tiondeplatsen på 15 kilometer fritt i OS var inte vad Heikkinen var ute efter.

– Jag åkte till Korea för att ta en medalj men kom tillbaka utan. Tiondeplatsen var helt okej men det är inte vad jag strävade efter, sade Heikkinen.

Visste redan tidigt att säsongen skulle bli jobbig

Världscuphelgen i Falun blev slutet på en tung säsong för Heikkinen. Egentligen visste han redan efter jul att det skulle bli trögt.

– Det började gå sämre efter julpausen och efter upprepade dåliga tävlingar stod det oroväckande klart att någon ändring måste ske. Men formen blev allt sämre mot våren, så är det.

Nu vill 34-åringen ta tag i problemen. Karriärens höjdpunkt, VM-guldet på 15 kilometer klassiskt 2011, ska gärna få sällskap av nya framgångar nästa år.

– Efter en stark säsong blir det alltid lite sämre emellanåt och den där sämre säsongen kom nu. Jag tror ändå att jag lärt mig någonting av mina misstag den här säsongen och kan vara snabbare än någonsin nästa säsong – mot VM i Seefeld.

Heikkinens VM-medaljer:

Brons 2017, Lahtis, 50 km fristil
Guld 2011, Holmenkollen, 15 km klassiskt
Brons 2009, Liberec, 15 km klassiskt
Brons 2009, Liberec, 4x10 km stafett

Diskussion om artikeln