Hoppa till huvudinnehåll

Sport

GrIFK bjöd in Atlas till thriller – ribban räddade gästerna

Från 2018
Uppdaterad 21.03.2018 22:26.
Alexander Numers försöker göra mål mot Atlas.
Bildtext Alexander von Numers krutade in fem mål i den första matchen.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Den första kvartsfinalen mellan Atlas och Grankulla IFK var en jämn historia i 45 minuter. Sen ryckte GrIFK men hemmalaget fick ännu chansen att ta sig till förlängning. Sebastian Säkkinens sista avslut träffade ändå ribban och GrIFK vann med 28–26.

Precis som för ett år sedan möts Atlas och GIFK i den första slutspelsomgången. För ett år sedan var det Atlas som vann den första kvartsfinalen med två mål och nu var det Grankullalagets tur att vara starkare med två bollar.

Första halvlek var en precis så jämn som de flesta hade förväntat sig. Gästerna hade ledningen vid sju tillfällen medan Atlas tog över kommandot rent resultatmässigt fem gånger. I paus ledde Atlas med 14–13 efter snygga fullträffar av Erkka Näntö och Sebastian Säkkinen.

Straffräddningar och utvisningar

Atlas fick en smakstart på andra halvlek. Säkkinen och Heikki Laitinen spädde på till 16–13 och hemmapubliken i Vanda Arenan njöt för fulla muggar.

Sen vaknade gästerna från Grankulla och kom ikapp för att igen ge över taktpinnen åt Atlas.

Frederik Kopranen lobbade in två snygga straffar och GrIFK drog på sig utvisningar som oftast följdes av ljudliga protester från bänken.

Utvisningarna visade sig bli bortalagets räddning. Hur konstigt det än låter.

– Vi hade mer tålamod och höll oss till vår spelplan då vi hade spelare utvisade, konstaterar Alexander von Numers efter matchen.

I numerärt underläge hittade Richard Sundberg och Patrik Johanson nätmaskorna och gästerna stod för sitt första ordentliga ryck.

Då även Albert Georgs i GrIFK-målet var på fint spelhumör och räddade sjumeterskast från både Kopranen och Säkkinen så verkade matchen avgjord.

Framför allt då Fredrik Forss tryckte in 27–22 med fem minuter kvar att spela.

Laitinen och Säkkinen gav sig inte

Först reducerade Erkka Näntö och sen var det Säkkinens tur att vid två repriser sätta bollen i mål. Då Gheorghe Safronii sköt in sitt enda mål för kvällen med två minuter kvar på klockan var GrIFK:s ryck som bortblåst.

Gästernas Benjamin Olsson fick en av huvudrollerna i slutskedet av matchen. GrIFK-yttern blåstes av för stegfel vid tiden 58.40 och Atlas fick chansen att utjämna.

Sebastian Säkkinen sköt från distans då 50 sekunder återstod men bollen träffade ribban.

– Jag var tvungen att ta skottet då ingen annan var ledig. Tidigare under matchen sköt jag bollen in via ribban, nu gick den ribba ut, analyserar Sebastian Säkkinen.

GrIFK fick bollen och istället för att spela bort maximalt med tid tog Olsson gästernas sista avslut 25 sekunder från slutet och punkterade matchen. Grankullalagets segersiffror skrevs därmed 28–26.

– Det här är matcher som avgörs med ett eller två mål. Förra året tog vi ledningen i matchserien, nu var det deras tur. Vi laddar om och ger dem en ny match på fredag, avrundar Säkkinen som var matchens bästa målskytt med nio fullträffar.

Alexander von Numers var givetvis nöjd efter drabbningen och hade inget emot att matchens spelades i Vanda Arenan och inte i Myrbacka idrottshus där studentskrivningarna pågår.

– Det var väldigt fint att spela här. Golvet var bra och det kändes nästan som att spela med landslaget. Vi har haft problem i deras egentliga hemmahall så det passar oss bra att deras två första hemmamatcher flyttats, säger von Numers.

Den andra kvartsfinalen spelas på fredagen i Grankulla och tre segrar krävs för avancemang.

Atlas–GrIFK 26–28 (14–13)

Atlas: Säkkinen 9 mål, Näntö 4, H. Laitinen 3, Maksimovic 3, T. Laitinen 2, Kopranen 2, Åstrand 1, Vasvári 1, Safronii 1, T. Laitinen 16 räddningar

GrIFK: Johanson 6, Forss 5, von Numers 5, Olsson 3, Koljonen 3, Sundberg 3, Silfver 2, Sjöblom 1, Georgs 19 räddningar

Publik: 287

GrIFK leder med 1–0 i matcher

Diskussion om artikeln