Ståltullar, nervgift, brexit och eurons framtid - agendan på EU:s toppmöte är lång som den finländska vintern
När EU:s högsta politiska nivå samlas till årets första formella toppmöte har dagordningen fyllts med en lång rad av frågor.
Inga akuta kriser väntar EU-ledarna men däremot nog många aktuella och allvarliga frågor.
En av dem är den misstänkta ryska nervgasattacken i Salisbury. Den brittiska premiärministern Theresa May ska ge sin syn på fallet medan de övriga ledarna väntas visa solidaritet och med kraftiga ordalag fördöma attacken.
Enligt EU-källor väntas det gemensamma uttalandet innehålla hårdare formuleringar än vad EU:s utrikesministrar enades om i början av veckan.
Toppmötets ordförande Donald Tusk vill också diskutera hur EU bättre kan stå emot kemiska attacker och hur samarbetet mellan medlemsländerna, EU och Nato kunde intensifieras för att bekämpa hybridhot.
Ståltullar och eventuell motreaktion från EU
En annan aktuell diskussion berör USA:s tullar på stål och aluminium som ska införas på fredag.
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är som bäst i Washington där hon träffat USA:s handelsminister Wilbur Ross och andra handelsrepresentanter i ett försök att få den amerikanska administrationen att tänka om så att tullarna inte skulle beröra EU.
EU-ledarna blir uppdaterande om de samtal kommissionär Malmström haft i USA dessutom ska de utbyta åsikter om de planerade europeiska motåtgärderna.
EU-källor menar att ledarna kommer att ge grönt ljus för en motreaktion från EU:s sida förutsatt att den är balanserad.
EU-27 ska tala Brexit på fredagen
På fredag förmiddag fortsätter sedan toppmötet men utan Storbritanniens premiärminister Theresa May. Hon lämnar Bryssel för att de övriga 27 ledarna ostört ska kunna diskutera de pågående brexitförhandlingarna.
Det handlar främst om att välsigna den överenskommelse om utträdesavtalet som brexitförhandlarna lyckats komma överens om i måndags.
Stats- och regeringscheferna ska även godkänna riktlinjerna för de kommande förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien.
Eurotoppmöte som kronan på verket
På fredagen eftermiddag blir sedan fler EU-ledare tvungna att lämna mötessalen. Kvar stannar de 19 euroländernas stats- och regeringschefer som ska dryfta den planerade fördjupningen av eurosamarbetet.
Här riktas blickarna främst mot den nygamla tyska förbundskanslern Angela Merkel, frågan är om Tyskland har reviderat sin eurosyn i och med den nya regeringen.
För Finlands statsminister Juha Sipilä är eurosamtalen den förmodligen viktigaste punkten på toppmötet.
Finland vill i första hand att den fortfarande halvfärdiga bankunionen ska slutföras.
Dessutom hör Finland tillsammans med bland andra Nederländerna till de länder som håller hårt i plånboken och menar att de franska planerna på en större solidaritet inom eurozonen inte får leda till ökade risker.
Några beslut kommer inte att tas på eurotoppmötet däremot gäller det för länderna att positionera sig inför fortsatta förhandlingar.