Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg erkänner misstag - lovar nu skydda konton och motarbeta missbruk

Från 2018
Uppdaterad 21.03.2018 22:59.
Facebooks Mark Zuckerberg
Bild: EPA/ KAY NIETFELD

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg erkänner att det har begåtts misstag. Han har publicerat en lång skrivelse på sin egen Facebook-sida.

Han säger på Facebook att han vill återvinna alla användares förtroende, och att det nu planeras åtgärder som ska förhindra missbruk av Facebook-konton.

Visa inlägget på Facebook

Zuckerbergs reaktion följer på den omfattande negativa publicitet som Facebook har fått efter att det kommit fram att information om 50 miljoner användare har getts till PR- och lobbyföretaget Cambridge Analytica.

Personlig information om Facebook-användare användes bland annat till försök att påverka det amerikanska presidentvalet.

"Det här får inte hända på nytt"

Zuckerberg skriver att Facebook ansvarar för att användarnas data skyddas, "och om vi inte kan göra det är vi inte värda att betjäna er".

Han säger vidare att han har arbetat med att försöka förstå exakt vad det är som har hänt, och hur han ska kunna försäkra sig om att något sådant inte händer på nytt.

Enligt Zuckerberg ska det också utredas vilka appar med Facebook-information som kan ha använts av Cambridge Analytica. Meningen är att drabbade användare ska informeras.

Zuckerman utlovar bland annat följande:

  • Det ska bli lättare att radera appar som samlar in och skickar vidare personlig information. Inom kort kommer det att installeras ett verktyg synligt uppe på Facebook-sidan. Via det ska man lätt kunna se vilka appar man använt och hur man lätt kan ta bort dem.
  • Appar och apputvecklare ska inte längre få tillgång till lika mycket information som tidigare.
  • De apputvecklare som inte går med på att bli granskade av Facebook kommer i fortsättningen att bannlysas från att göra appar för företaget.
  • Cambridge Analytica har inte längre rätt att använda Facebooks tjänster.

Anklagas för dåligt ledarskap

Många har frågat sig varför Mark Zuckerberg inte tidigare kommenterat den härva som Facebook befinner sig i. Han har anklagats för dåligt ledarskap.

Enligt den brittiska tabloiden Daily Mail missade Zuckerberg ett krismöte om Cambridge Analytica-skandalen tidigare i veckan. Också Facebooks operativa chef, Sheryl Sandberg, missade mötet som i stället hölls av chefsjuristen Paul Grewal.

Facebooks aktiekurs låg då börsen öppnade på onsdagen på 164,54 dollar per aktie, vilket är ett ras på över 20 dollar, 11 procent, från måndagens 185,09.

Facebook och Cambridge Analytica

#deletefacebook trendar på internet – men lyder vi, och bryr Zuckerberg sig?

Cambridge Analytica-skandalen slår hårt mot företaget.

Diskussion om artikeln