Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Perus mutanklagade president avgår - försökte köpa röster i kongressen inför avgörande omröstning

Från 2018
Uppdaterad 22.03.2018 06:08.
Perus avgående president Pedro Pablo Kuczynski lämnar presidentpalatset efter sitt tal till nationen
Bild: EPA-EFE/Ernesto Arias

Perus hårt pressade president Pedro Pablo Kyczynski avgår efter en långvarig korruptionsskandal som har drabbat politiska ledare i flera latinamerikanska länder.

Det sista strået var när presidenten försökte köpa röster före kongressens omröstning idag om han skulle dras inför riksrätt eller ej.

Kuczynski lämnade in sin avskedsansökan till kongressen bara några timmar före omröstningen som antagligen skulle ha lett till att han skulle ha avsatts.

Den 79-årige Kuczynsk hann bara sitta 18 månader på sin post, eftersom han nu tvingas avgå på grund av en långvarig korruptionshärva som kretsar kring det stora brasilianska byggföretaget Odebrecht, som är inblandat i skandaler i flera latinamerikanska länder.

Han har tidigare klarat sig undan förtroendeomröstningar och riksrätt med likadana tvivelaktiga metoder som han försökte använda även denna gång, enligt kritikerna.

"Jag är otalt ärlig"

Presidenten meddelade om sin avgång i ett tal till nationen där han bedyrade sin oskuld och sade att han inte har tagit emot mutor av Odebrecht.

- Jag har arbetat i nästan 60 år totalt ärligt. Oppositionen utmålar mig som en korrumperad person, men jag tror att det är bäst för landet att jag avgår för jag vill inte bli ett hinder, förklarade den förre Wall Street bankiren som i tiderna var amerikansk medborgare.

Kongressen ska nu formellt ta ställning till presidentens avskedsansökan och rösta om den på fredag.

Kuczynski kommer att ersättas av vicepresidenten Martin Vizcarra som för tillfället tjänstgör som ambassadör i Kanada.

Vizcarra som flyger hem till Peru idag, svärs troligen in i morgon, fredag. Han väntas fullfölja Kuzcynskis mandatperiod som upphör sommaren år 2021.

Köpte röster

Presidentens avsked utlöstes av anklagelser från oppositionen om att han försökte köpa röster inför dagens planerade omröstning i kongressen, där man alltså skulle besluta om han skall ställas inför riksrätt.

Ett oppositionsparti gav ut bandade samtal där det framgick att presidenten utlovade offentliga projekt till parlamentsledamöter som skulle rösta för honom.

Kuczynski har klarat sig undan tidigare med liknande tvivelaktiga metoder. I december benådade han den förre presidenten Alberto Fujimori, för att ex-presidentens parti skulle rädda honom från en riksrättsprocess.

Beslutet ledde till omfattande protester och en domstol beslöt att ställa Fujimori inför rätta på nytt, för morden på sex jordbrukare under hans tid som president.

Kuczynskis avgång kommer i varje fall vid en besvärlig tidpunkt, eftersom Peru snart skall stå värd för det Amerikanska toppmötet, som samlar statscheferna från både Syd- och Nordamerika, bland dem även Donald Trump.

Toppmötet hålls den 13 och 14 april i huvudstaden Lima.

Källor: AP, Reuters, AFP, Yle

Diskussion om artikeln