Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump utlyser handelskrig mot Kina på torsdag - höjda importtullar för 100 kinesiska produkter?

Från 2018
Uppdaterad 22.03.2018 13:32.
USA:s och Kinas presidenter träffas.
Bildtext President Donald Trumm meddelar idag om nya ekonomiska sanktioner mot Kina i form av höjda importtullar och investeringsbegränsningar
Bild: EPA-EFE/XINHUA

USA:s president Donald Trump skall på torsdag morgon lokal tid i Washington, utlysa nya handelssanktioner mot Kina.

Vita husets talesman Raj Shah säger att Trump kommer att anklaga Kina för "stöld av amerikanska immateriella tillgångar", som patent och licensrättigheter.

I sanktionerna ingår höjda importtullar för kinesiska varor samt investeringsbegränsningar.

Strafftullarna kan beröra över 100 olika kinesiska produkter, som enligt Trump har utvecklats med hjälp av stulna amerikanska företagshemligheter, idéer eller patent.

Trump kommer att presentera de nya sanktionerna efter en "utredning av Kinas statligt ledda marknadsförvrängande ansträngningar att tvinga, pressa och stjäla amerikansk teknologi och immateriella tillgångar", säger talesmannen Raj Shah.

Tullar för upp till 60 miljarder dollar

Amerikanska medier tror att Trump meddelar om nya importtullar på mellan 30 och 60 miljarder dollar för en del kinesiska produkter, det vill säga mellan 24 och 48 miljarder euro. Han håller sitt tal vid halv sjutiden finsk tid i Washington.

Handelsambassadör Robert Lighthizer förberedde nyligen nya importtullar som uppgår till 30 miljarder dollar, men Trump skulle gärna gå ännu längre för att infria vallöften till sina väljare, enligt amerikanska medier.

Handelsminister Robert Lighthizer har lagt fram ett förslag om höjda importtullar för 30 miljarder dollar för kinesiska produkter
Bildtext Handelsambassadör Robert Lighthizer har lagt fram ett förslag om höjda importtullar för 30 miljarder dollar för kinesiska produkter
Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Kina har varnat Trump för att inte "agera emotionellt" samtidigt som det redan planerar motåtgärder mot de amerikanska tullarna.

Kineserna säger att de kommer att svara med motsvarande handelsåtgärder, bland annat riktat mot Trumps anhängare i delstater med stor produktion av jordbruksprodukter.

Kina överväger samtidigt att erbjuda lättnader i restriktionerna för utländska investeringar i bland annat värdepappers- och försäkringsbolag.

Handelskrig oroar

USA:s handelsunderskott med Kina var i fjol 305 miljarder euro, vilket var ett nytt rekord. Kina påpekar ändå att USA samtidigt exporterade rekordmycket produkter till Kina.

Oron för ett nytt handelskrig är påtaglig både i USA och Kina,särskilt efter att Trump nyligen beslöt om nya importtullar för stål och aluminium.

Det beslutet påverkar inte Kina så mycket som det drabbar amerikanska allierade som Kanada, Australien eller Storbritannien.

Trump har i varje fall beslutat att införa tillfälliga undantag för grannländerna Kanada och Mexiko samt Australien.

Den amerikanska centralbankens chef Jerome Powell varnade på onsdagen för att risken för handelskrig utgör ett växande hot mot världshandeln och USA:s egen ekonomi.

Trump anklagar kinesiska företag och fabriker för att stjäla Immateriella rättigheter, som licens och patent av amerikanska företag
Bildtext Trump anklagar kinesiska företag och fabriker för att stjäla Immateriella rättigheter, som licens och patent av amerikanska företag
Bild: EPA/WAN SC CHINA OUT

Tiotals amerikanska intresseorganisationer som representerar olika industrier, jordbrukare och detaljhandeln skickade förra veckan ett brev till Trump där de varnade för att heltäckande importtullar kan "utlösa en kedjereaktion som kan få negativa konsekvenser för ekonomin, jordbruket, och exporten av tjänster och varor."

Liknande varningar har framförts av bland andra EU, IMF och till och med av republikaner i den amerikanska kongressen som i vanliga fall undviker att kritisera Trump.

Läget blir inte bättre av att förhandlingarna om det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta stampar på stället och att Trump har lovat att omförhandla det bilaterala handelsavtalet Korus med Sydkorea.

President Donald Trump och Kinas president Xi Jinping skakar hand under en presskonferens i Peking 9.11.2017.
Bildtext Den hyllade "vänskapen" mellan Donald Trump och Xi Jinping verkar lida mot sitt slut

Säkerhetspolitiska konsekvenser

Ett handelskrig kan också få allvarliga säkerhetspolitiska följder, till exempel i Sydkinesiska havet och på den Koreanska halvön.

Kina kommer knappast att vara särskilt tillmötesgående i fråga om Nordkorea eller omstridda öar i Sydkinesiska havet om Trump går hårt åt Kina i ekonomiska frågor.

Kinas president Xi Jinping försökte avvärja den hotande handelstvisten genom att skicka sin främsta ekonomiska rådgivare Liu He till Washington den här månaden, men Vita huset klagade över att kineserna inte kom med några konstruktiva förslag.

- Myndigheter i Kina måste vara medvetna om de frågor som vi är oroade över och som vi har tagit upp. Administrationen är inte nöjd med den respons vi har fått från Kina, säger en högt uppsatt källa i det amerikanska handelsministeriet inför dagens besked.

Källor: AFP, Washington Post, AP
Artikeln rättades 13.31 den 22.3. Robert Lighthizer är handelsambassadör och inte handelsminister som det tidigare stod.

Diskussion om artikeln