Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera tunga spelartapp och en turbulent försäsong - men TPS fotbollsdamer tänker tysta tvivlarna

Från 2018
TPS Wilma Spets och Milla-Maj Majasaari.
Bildtext TPS Wilma Spets och Milla-Maj Majasaari under torsdagens träning i Impivaara fotbollshall i Åbo.
Bild: Yle / Peter Karlberg

På lördag inleder TPS fotbollsdamer sin ligasäsong. Förberedelserna inför den här säsongen har varit allt annat än optimala, då laget har fått nya tränare bara några veckor innan seriepremiären. Dessutom har Åboklubben tappat fem spelare ur fjolårssäsongens startelva.

Men TPS-spelarna har inga planer på att låta sig nedslås av alla förändringar. För frågar man Pargasbon Wilma Spets och Milla-Maj Majasaari, bördig från Björneborg, är båda inne på att lagandan i truppen har blivit lite bättre. Precis det ska också vara nyckeln till framgång för TPS under ligasäsongen 2018.

- Jag tror att vi kommer långt med att vi har en jättebra laganda. Kanske också att det hittills kanske inte har gått så bra för oss. För det har fört oss närmare varandra och vi kommer alla att ge allt för att nå vårt gemensamma mål, säger Milla-Maj Majasaari.

Wilma Spets är inne på samma linje.

- Förra säsongen hade vi en jättestor trupp och det var en hård konkurrens om platserna, så kanske det påverkade lagandan lite. Jag säger inte att vi hade en dålig laganda förra säsongen, men jag tycker att den är lite bättre nu.

I höstas utnämndes Tomi Ruuhikorpi som ny tränare för TPS. Tidigare den här månaden ersattes han dock av trion Timo Saari, Joonas Laurikainen och Juha Reini, då Åboklubben inte längre ville se en fortsättning med Tomi Ruuhikorpi vid tränarrodret.

- Nu har vi tre tränare som alla delar på ansvaret, men det känns bra då alla har olika erfarenheter och goda råd som de kan ge till oss, säger Wilma Spets.

Milla-Maj Majasaari tycker inte heller att tränarbytet ska påverka truppen allt för mycket.

- Visst kan det vara svårt när man byter tränare, men jag tycker ändå att vi har kommit igång bra och det kommer att bli bra även i fortsättningen.

Julia Tunturi
Bildtext Julia Tunturi har flyttat till Sverige och Eskilstuna United.
Bild: Yle

Förra säsongens fyra, som tog silver 2016, har inför den här säsongen spelarmässigt bland annat tappat den landslagsmeriterade duon Julia Tunturi och Ria Öling.

- Såklart påverkar det att vi har tappat några spelare, men nu går vi på det vi har och det finns också fortfarande bra spelare kvar i truppen. Inte är det så att vi tappar allt bara för att några spelare lämnar laget, säger Milla-Maj Majasaari.

Visst kan det vara svårt när man byter tränare, men jag tycker ändå att vi har kommit igång bra och det kommer att bli bra även i fortsättningen

― Milla-Maj Majasaari

Enligt förhandstipsen blir det svårt för er att vara med i toppstriden i år, har de så kallade experterna rätt eller fel?

- Det kanske har skapats ett rykte om att vårt lag, då vi har haft lite förändringar, inte skulle ha samma chans att lyckas som tidigare. Men jag litar helt på oss, säger Wilma Spets.

Vilka lag ser ni som favoriter i ligan den här säsongen?

- Honka, HJK och PK-35 ska nog vara de bästa lagen, är båda TPS-spelarna överens om.

Det kanske har skapats ett rykte om att vårt lag, då vi har haft lite förändringar, inte skulle ha samma chans att lyckas som tidigare. Men jag litar helt på oss

― Wilma Spets

Laget har tränat tillsammans sedan i december och för TPS del startar årets ligasäsong med lördagens bortamatch mot Ilves.

Både Wilma Spets och Milla-Maj Majasaari är också uttagna i Finlands juniorlandslag som i början av april EM-kvalar i Lahtis och Vanda, där Finland möter Belgien, Frankrike och Azerbajdzjan.

TPS spelartrupp säsongen 2018
Damligans webbsida

Radio Vega Åboland - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln