"Att vara utan jobb är i sig stressigt och aktiveringsmodellen ökar den stressen"
Dalsbruksbon Outi Haanpää jobbade för samma arbetsgivare i 30 år. Men i somras i fjol förlorade hon sitt jobb, då arbetsgivaren beslöt att skära ner på verksamheten.
Efter det har hon sökt ett nytt jobb med ljus och lykta, men det är inte lätt att hitta ett nytt jobb på Kimitoön. På grund av hälsoskäl kan hon inte göra långa arbetsresor och därför kan hon heller inte söka jobb längre bort från hemmet.
Aktiveringsmodellen är inte alls bra eller välplanerad. Den kom för fort och ingen visste riktigt hur den fungerar.
Från och med årsskiftet ska arbetslösa också aktivera sig - annars riskerar de att förlora en del av sin arbetslöshetsförmån. Den nya aktiveringsmodellen har kritiserats i hårda ordalag.
Att vara utan jobb är i sig stressigt. Aktiveringsmodellen ökar på den stressen, berättar Outi Haanpää.
Kort om aktiveringsmodellen
- Det är jättesvårt att hitta något. Om man tänker på min ålder och att jag också är ganska sjuk, så då är det ännu svårare för mig att hitta ett jobb, säger Outi Haanpää.
- Aktiveringsmodellen är inte alls bra eller välplanerad. Den kom för fort och ingen visste riktigt hur den fungerar. Myndigheterna vet inte heller vad det handlar om och då jag har frågat exempelvis på TE-centralen så har de inte kunnat ge mig några svar.
Arbetslöshet en ny situation
Enligt aktiveringsmodellen ska en arbetslös exempelvis utbilda sig eller jobba en viss mängd under en period på 65 utbetalningsdagar.
Att vara arbetslös är en helt ny situation för Outi Haanpää efter en lång tid i arbetslivet. Byråkratin och den långa tid som det tar att få ett svar av myndigheterna känns frustrerande.
- Det är nog stressigt. Om man tänker på att man har ett hus, ett lån och att allt kostar pengar. Det är en stor sak för många och också för mig om jag mister en del av pengarna. Det är en stor stress. Jag har sökt jobb. Men om där är femtio sökande så får man svaret att man inte har blivit vald.
"Kommer ett tryck på att man verkligen måste hitta någonting"
I början av 2017 gjordes också nedskärningar i den inkomstrelaterade dagpenningen, som förkortades med hundra dagar, till högst 400 dagar beroende på hur länge man jobbat.
Den tiden går fort, konstaterar Outi Haanpää.
Arbetslösheten i Egentliga Finland
- Det kommer ett tryck på att man nu verkligen måste hitta någonting eller delta i TE-centralens skolningar. Men sådana har inte ordnats här under de tre senaste månaderna.
Vissa tycker att "visst hittar vem som helst ett jobb för tre dagar, det är hur lätt som helst". Men så finns det sådana som har ett jobb och som förstår att det ändå inte är så lätt
Outi Haanpää känner att de som fattat beslut om aktiveringsmodellen inte har någon aning om hur det är att förlora sitt jobb och bli arbetslös.
Ljusare arbetssituation väcker stor glädje
Allmänhetens förståelse för de arbetslösas situation varierar enligt Haanpää.
- Jag har läst många kommentarer exempelvis på Facebook. Vissa tycker att "visst hittar vem som helst ett jobb för tre dagar, det är hur lätt som helst". Men så finns det sådana som har ett jobb och som förstår att det ändå inte är så lätt, säger Haanpää.
För Outi Haanpää ser situationen ändå ljusare ut för tillfället.
Hennes ansikte spricker upp i ett leende då hon berättar om den arbetsprövning som hon hittat på Kimitoön, som gör att hon nu uppfyller de krav som aktiveringsmodellen ställer henne.
Hon är glad över att få jobba igen - äntligen.
- Oj det känns så bra! Jag har varit hemma så länge och det har varit så tråkigt. Jag är jätteglad för jag tycker om att gå på jobb. Jag hatar att sitta hemma! Man måste förstås söka jobb också under den här tiden, men man har inte en så stress nu, säger hon.