Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Blå, blå drömmar om framtid: “Det politiska självmordet har skjutits upp”

Från 2018
Uppdaterad 24.03.2018 11:08.
Simon Elo i riksdagen
Bildtext Blå framtids Simon Elo tror att partiets välkända politiker ska få väljarna på fall.

Kampen mot skolsvenskan rann ut i sanden och nu försöker Blå framtid allt mer desperat berätta för väljarna varför partiet är nytt och unikt samtidigt som man förhandlar om valförbund med gamla och likasinnade partier. Riksdagsgruppens ordförande Simon Elo har siktet inställt på decennier i framtiden.

När Svenska Yle träffar ordföranden för Blå framtids riksdagsgrupp Simon Elo deltar han i den nationella försvarskursen tillsammans med andra höjdare inom närings- och samhällslivet. Under de övningar som ska inpränta behovet av konsensus i säkerhetspolitiken hos deltagarna spelar Simon Elo statsminister.

Fjädrarna känns ungefär lika lånta som för partiets fem riktiga ministrar. I partimätningarna ligger stödet för Blå framtid stadigt kring 1,5 procent.

- Det politiska självmordet har skjutits upp åtminstone i det här skedet, säger Simon Elo inte utan ironi.

Han syftar på sitt eget tårdrypande tal sommaren 2017 när han trädde fram som ordförande för den grupp som lösgjort sig från Sannfinländarna efter valet av Jussi Halla-aho. Då sade han att de “antagligen förstör sina politiska karriärer”.

Blå framtids Simon Elo träffar folk på torget i Tamerfors
Bildtext Simon Elo är övertygad om att människor snart vet vad Blå framtid står för.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Någon som noterat 30 dagar av politiska utspel?

Nu kämpar Blå framtid på flera fronter för att finnas kvar också efter nästa riksdagsval. I början av mars meddelade partiet att man under 30 dagars tid skulle bjuda på dagliga utspel som visar vad partiet står för.

Och visst finns förslagen där i bloggar och pressmeddelanden på partiets hemsida.

Simon Elo själv har föreslagit samhällstjänst för såväl kvinnor som män i stället för nuvarande värnpliktssystem. Man har föreslagit en grundtrygghetsmodell som bygger på negativ inkomstskatt.

Vår styrka är att vi är nya. Se bara på valet i Italien, där var det de nya partierna som vann!

Man har föreslagit skatt på plast och slopad skatt på grönsaker. Och man har kallat dem som vill stöda elcyklar för kommunister.

Utspelen har inte hittills styrt den politiska dagordningen.

Störst uppmärksamhet väckte förslaget att ge alla rätt till samma arbetslöshetsersättning, oavsett om man hör till en a-kassa eller inte. Under ett dygn rasade facket och regeringskollegan Centern förklarade fort att ärendet inte är aktuellt. Sedan ebbade diskussionen ut.

- Vi måste se längre in i framtiden än den här regeringsperioden. Eller ens nästa.

- Vi funderar på ett hurudant Finland vi vill ha om flera decennier. Därför heter vi Blå framtid, säger Simon Elo.

Också annat tyder på att Blå framtid nu börjar inse att det bara är ett år till nästa riksdagsval. Ett exempel är den öppna kritiken mot statsminister Juha Sipiläs eftergifter i EU-politiken.

Företrädare för Blå framtid lämnar in de anhängarkort som krävs för att bli ett parti
Bildtext Blå framtid har efter stor möda fått ihop nog med anhängarkort för att bilda parti i oktober 2017.

Simon Elo jämför Blå framtid med den socialdemokratiska rörelsen i början av det förra seklet. Inte trodde väl någon då att deras idéer skulle bli verklighet, men se hur det gick, säger han.

En skillnad är förstås att Socialdemokraterna stod för en egen sammanhållen ideologi och representerade en klart avgränsad samhällsklass. Vad står egentligen Blå framtid för? Och vem är det som ska rösta på partiet?

- Vanliga finländare, främst låg- och medelinkomsttagare. De som bakar kakan, småföretagare, arbetare, människor som anser att skattepengarna har använts fel, listar Simon Elo och fortsätter att staka ut partiets målsättningar.

- Vi vill ha ett skatteuppror för låg- och medelinkomsttagare, vi måste få ner skatterna och bättre möjligheter att jobba, till exempel genom vår modell föra att förnya socialskyddet.

- Vi är en medborgarrörelse som inte vill ha motsättningar utan förnya på ett positivt sätt.

Kampanjen mot skolsvenskan stack ut men misslyckades

När Svenska Yle ber Simon Elo lyfta fram partiets egna viktigaste mål i regeringen talar han om sysselsättningen och landskaps- och vårdreformen.

- Vi har lyckats med det som den förra regeringen misslyckades med!

Det har ändå knappast gått någon förbi att åtminstone det senare projektet snarare är ett resultat av förhandlingar mellan Centern och Samlingspartiet än av enträgna påtryckningar från Blå framtid.

Sannfinländarnas och senare Blå framtids byte i kohandeln blev ett försök som skulle ge skolelever möjlighet att välja bort undervisningen i svenska.

Försöket rann ändå ut i sanden. Intresset var svagt i kommunerna och bara femhundra skolelever får nu chansen att vara med.

- Det är sant att antalet som deltar är färre än vi hoppades. Men man måste komma ihåg att det här handlar om politiska maktförhållanden. De andra partierna har motsatt sig försöket.

Kommunerna och folket ville inte ha ert försök. Vet ni inte vad folket vill?

- Partierna ville inte ha försöket! Frågar du folket vill två tredjedelar ha frivillighet i språkundervisningen, säger Elo.

Blå framtid bjuder på grillkorv under ett torgmöte
Bildtext Blå framtid vet vad folket vill ha: grillkorv!
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Riksdagsgruppens ordförande Simon Elo påpekar att Blå framtid, till skillnad från Sannfinländarna, inte för någon kampanj mot det svenska språket i sig. Finland ska enligt honom fortsättningsvis ha två nationalspråk men skoleleverna borde ha rätt att välja vilka språk de läser.

- Nästa regering kan förstås fortsätta försöket och kanske utvidga det.

Så klart jag hoppas att Timo Soini ställer upp, inte bara för egen del men för hela partiet

Möjligheten att påverka nästa regeringsprogram känns möjligen avlägsen.

Blå framtid framhäver gärna ändå att man har flera framgångsrika politiker som kan samla röster som inte syns i partimätningarna.

- Det överraskar knappast om jag inte går in på siffror. Det viktiga för oss är att befästa vår position som riksdagsparti. Vi ställer upp kandidater i alla valkretsar och jag tror att de flesta av våra ledamöter ställer upp för omval, säger riksdagsgruppens ordförande Simon Elo.

Timo Soni på Blå framtids partimöte i Tammerfors
Bildtext Partifältet hoppas att Timo Soini ska ställa upp i ännu ett val istället för att välja någon bekvämare reträttpost.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Själv valdes Simon Elo in i riksdagen med bara 2900 röster i Nyland. Dörrarna till riksdagen öppnades av Timo Soni (29 500 röster) och Jussi Niinistö (11 700 röster). Men det var innan de lämnade Sannfinländarna och ännu har ingen av dem meddelat om de ställer upp i valet.

- Självklart hoppas jag att Soni ställer upp. Inte bara för egen del men för hela partiets.

- Men om vi skulle vara vara kvar i det gamla gänget skulle Soini helt säkert inte ställa upp, nu finns det åtminstone en chans, säger Elo.

Också gamla partier duger - om de fixar röster

Nu förhandlar Blå framtid med flera andra partier om valförbund. Enligt Simon Elo förs förhandlingarna i första hand inför landskapsvalet, men också med tanke på riksdagsvalet.

- Vi har inte ingått några förbund. Men det vore löjligt att inte medge att vi för diskussioner, det gör alla partier och de som säger annat talar sanning med modifikation.

Rykten gör gällande att Blå framtid har närmat sig Centern med särskild frenesi.

- Centern har inte någon särskilt position. Eftersom regeringssamarbetet har varit framgångsrikt ser vi Centern och Samlingspartiet som beaktansvärda partners. Kristdemokraterna är naturliga eftersom de i vissa områden inte själva har möjlighet att få in sina kandidater.

Så ännu en gång. Hur skiljer man sig då från de andra?

- Vår styrka är att vi är nya. Se bara på valet i Italien, där var det de nya partierna som vann!

Bild på Sampo Terho i profil på högra sidan av bilden och en mindre svartvit bild av redaktör AG Karlsson nere till vänster med texten Analys

Många hinder i vägen för den blå framtiden

Det nyregistrerade partiet får det inte lätt.

Diskussion om artikeln