Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rättsläkare: Svårt att slå fast orsaken till Kim Walls död

Från 2018
Polisens dykare jobbar med fallet Kim Wall.
Bild: MARTIN SYLVEST

Rättsläkaren vittnade på torsdagen i rätten om att det är sannolikt att den svenska journalisten Kim Wall ströps till döds eller att hennes hals hade skurits upp. Det går ändå inte att fullt utesluta den åtalades förklaring av fallet.

Uppfinnaren Peter Madsen har ändrat sin förklaring om hur Wall dog flera gånger, men hållit fast vid att det var frågan om en olycka. Madsen, som är åtalad för mord, sade att ubåten hade fyllts med kolmonoxid medan han själv var uppe på däck.

Rättsläkaren säger ändå att det inte verkar sannolikt, eftersom spåren i kroppen tyder på att luft inte har kunnat lämna Walls lungor. Det tyder på någon annan dödsorsak än kolmonoxid.

Utredningen har ändå varit svår eftersom kvarlevorna legat länge i vatten. Därför är det omöjligt att helt utesluta Madsens förklaring.

-Vi har bara mer och mindre sannolika dödsorsaker, säger rättsläkaren.

Sår på kroppen tyder på osanningar

I rätten visades det upp en teckning där det framkom att Kim Walls kvarlevor hade 37 sår. Madsen har tidigare förklarat att han tillfogat skadorna på kroppen för att den skulle sjunka. Kopplat till det har han erkänt brott mot griftefriden.

Det som ändå är oklart är tidslinjen. Madsen säger att han gjorde styckningen flera timmar efter Walls död, men rättsläkaren säger att vissa spår man ser på kroppen inte hade funnits där om det hade gått så lång tid.

Det är sannolikt att Wall var vid liv, eller åtminstone nyligen hade dött, då vissa av såren gjordes. Däremot är det omöjligt att slå fast ifall såren ledde till hennes död.

Hur såren blivit till inverkar också på om Madsen kan dömas skyldig till sexuella övergrepp på Wall.

Vittne säger att Madsen verkade lugn

I rätten hördes också ett vittne, som hade räddat Madsen från den sjunkande hemgjorda ubåten.

Enligt vittnet sade Madsen att han var ensam i ubåten. Han bad den andra båten att hålla sig på avstånd, eftersom han skulle göra något farligt.

-Han gick ner i ubåten och kort efter det sjönk den, säger vittnet.

Madsen hoppade ur ubåten precis innan den sjönk och tackade nej till möjligheten att låna en telefon.

Vittnet sade också att hans båtlag hade varit mer upprörda över händelsen än Madsen, som hade tackat och gått iväg då båten tog i land.

Rättegången fortsätter i morgon. 35 vittnen ska höras under de följande dagarna.

Diskussion om artikeln