Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Manne Stenros fotograferar mat och fyrar och gör färgglada böcker av bilderna

Från 2018
boken som heter Varsinais-Suomi A la carte

Bilderna utgör stommen i alla hans matböcker, som det redan finns drygt 50 av. Också fyrarna längs den finska kusten finns dokumenterade i flera böcker.

Den första matboken gjorde han för 25 år sedan då han bodde i Uleåborg. Den hette Lappi A la carte. Boken är ett samarbete med några lappländska köksmästare.

Det speciella med hans matböcker är att de har påkostade och fina bilder.

Bilderna är ofta tagna ute i naturen och böckerna går ofta på tre språk: svenska, finska och engelska. Också andra språk har funnits med i böckerna under årens lopp.

Då han gjorde sin första matbok var utgångsläget att han ville göra annorlunda matböcker, mera som bildböcker.

- Jag tycker om att fotografera maten ute för ljuset är så fint, säger Manne.

Han vill också gärna fotografera matportionerna i kulturmiljön där maträtten kommer ifrån.

Manne ha under årens lopp samarbetat mycket med restauranger och caféer för där finns i allmänhet det bästa kunnandet.

Arbetsprocessen kommer igång så att antingen köksmästarna eller kockarna tar kontakt med Manne eller så har han själv fattat tycke för något visst ställe där han gärna skulle dokumentera maten.

Manne Stenros har fotograferat en matportion i naturen

Hur blir man matfotograf?

Manne Stenros har sin utbildning från Lahden muotoiluinstituutti, där han studerade fotografering och där fokus mer var på det visuella än på det tekniska fotograferandet.

Att fotografera mat kräver speciell inblick i hur bilderna blir lockande och får maten att se smaklig ut.

Ljuset ska vara bra, råvarorna som maten görs av skall vara prima och sedan krävs vissa knep för att det hela ska se ut så bra som möjligt på bild.

För att grönsakerna ska ha en klar och fin färg ska de sättas i iskallt vatten genast då de kokats. Då hålls broccolin granngrön och morötterna grannorange.

Då man tittar på en tallrik soppa ser man sällan speciellt mycket ingredienser för de sjunker ned till botten.

Därför måste man ofta lägga i lite extra ingredienser - till exempel några potatisar - för att soppan ska se bra ut.

Ibland sprayar man olja på maten för att den ska se blank ut.

en bricka med backelser och drycker

Glassen kräver en snabb fotograf

Då det gäller att fotografera glass eller sorbet ska man vara snabb.

- Du har 30 sekunder på dig innan glassen eller sorbeten smälter bort, säger Manne. Och fotograferar man ute i solen går det ännu snabbare.

En matportion som fotograferas ska vara mindre än den man normalt serverar. I allmänhet tar man bort 20-30 procent av storleken, berättar Manne.

Portionen ser då bättre ut eftersom man kan urskilja de olika ingredienserna ordentligt.

Örterna är problematiska då man arbetar med matfotografering utomhus.

- De är sällan samarbetsvilliga för de blåser iväg, skrattar Manne.

Bilder på vettar blir tavlor

Mannes stora intresse är också att fotografera och dokumentera vettar och göra tavlor av dem.

En vette är en naturtrogen attrapp som används vid jakt på vilda änder och gäss för att locka till sig fåglarna. Numera är vetten oftast tillverkad av plast eller trä och målad som de fåglar den ska likna.

De vettar som Manne fotograferar är gjorda i trä, ofta av tre olika träslag. Han fotograferar ofta dem på muséer.

Manne Stenros med en vette i handen
Bildtext Manne Stenros med en vette i handen

Fyrarna fotograferas från båt och flyg

Enligt Manne Stenros är skärgården rena rama paradiset. Han har alltid trivts där och han har förfäder som levt ute i skärgården.

Då han rörde sig med sin båt beundrade han alla fyrar och båkar och började i något skede fotografera dem. Till en början fotograferade han från sin båt men han har också fotograferat från flyg.

- Jag flög längs hela Finlands kust och det tog tio dagar.

Bengtskär hör till hans absoluta favoriter bland fyrarna men han blir lyrisk då han pratar om hur han stigit iland vid någon fyr där dörren stått på glänt.

- Det har varit så fint att klättra upp för trapporna och stå där uppe och beundra utsikten.

Längs vår kust finns ett tjugotal båkar som är byggda i trä. De är rariteter i hela världen. I Bottniska viken finns ett tjugotal fyrar eller båkar byggda i trä.

Den äldsta fyren är Lökö båk som finns i Gustavs skärgård. Den är byggd 1757.

mat- och fyrböcker av Manne Stenros

Diskussion om artikeln