Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fourcades fantastiska svit nära – Tuomas Grönman sköt i fel tavla

Från 2018
Martin Fourcade, mars 2018.
Bildtext Martin Fourcade kan säkra sjunde raka totaltiteln på lördag.
Bild: All Over Press

Johannes Thingnes Bö tappade ytterligare mark på Martin Fourcade i kampen om segern i den totala världscupen i Tiumens sprint och därmed är fransmannens sjunde raka titel nära. Finländarna lyckades inte knipa en extra VM-plats.

Det krävdes en perfekt avslutning av Johannes Thingnes Bö och ett mindre misslyckande av Martin Fourcade för att kampen om den totala världscupen i skidskytte skulle leva ända fram till söndag.

De förhoppningarna kom på skam redan i den första av tre tävlingar i ryska Tiumen.

– Då är det nog klart, Fourcade tar sjunde raka, konstaterar Yle Sportens referent Magnus Eklöv då Bö missar två skott i det första skyttet.

Det kom inga fler bommar av norrmannen, men placeringen blev inte bättre än fjortonde. Samtidigt gick Fourcade som tåget.

”Gratulera mig inte ännu”

Fransmannen sköt rent, höll bäst fart av alla i spåret och tog en överlägsen seger. Fourcade vann med 33,2 sekunder före landsmannen Simon Desthieux. Trea kom Sveriges Fredrik Lindström.

– Vilket superlopp jag gör, allting föll på plats, jublar svensken Lindström i Yles intervju.

Fourcade, 29, har nu i praktiken säkrat sin sjunde totalseger på raken, då dessutom sprintresultatet står som grund för lördagens jaktstart. Världscupen avslutas med masstart på söndag.

– Gratulera mig inte ännu, säger Fourcade med ett skratt men medger att läget onekligen ser bra ut.

– Det har varit en fin kamp med Bö, han har varit väldigt jämn och också pressat fram mig till allt bättre prestationer.

Finländarna missade

Finland ställde upp med tre herrar och på spel fanns en extra plats i nästa vinters VM. Skulle Finland ta sig in bland de 15 främsta i nationscupen skulle det innebära en fjärde blåvit startplats i Östersunds VM-spår.

Finland låg 16:e – strax bakom Slovakien – inför sprinten, som var den sista tävlingen att räknas med i nationscupen. Det blev inget skutt framåt för finländarna som därmed är kvar på tre platser per individuell start i Östersund.

Olli Hiidensalo klarade sig undan med en straffrunda och slutade 42:a, och Tero Seppälä kom vidare till jaktstarten som 59:e och näst sista man trots fyra bommar.

För Tuomas Grönman gick det sämre. Grönman hade problem med ett fruset sikte i liggande och missade sina två första skott.

I det stående skyttet kom det däremot fem träffar – men i fel tavla!

– Jag tänkte att det här gick ju bra och först när jag skidade iväg märkte jag att det gick lite snett. Vad kan man göra? Det här är idrott, säger Grönman som var 82:a av 84 deltagare.

Resultat:

1. Martin Fourcade FRA 25.49,0 (0)
2. Simon Desthieux FRA + 33,2 (0)
3. Fredrik Lindström SWE + 33,5 (0)
4. Andrejs Rastorgujevs LAT + 35,2 (0)
5. Erik Lesser GER + 38,4 (0)
6. Maksim Tsvetkov RUS + 43,0 (0)
6. Quentin Fillon Maillet FRA + 43,0 (0)
8. Arnd Peiffer GER + 50,0 (1)
-------------
42. Olli Hiidensalo FIN +2.27,9 (1)
59. Tero Seppälä FIN +3.02,3 (4)
82. Tuomas Grönman FIN +6.24,5 (7)

Diskussion om artikeln