Miljöråd anser att Talvivaaras ledning medvetet handlade på ett miljöfarligt sätt
Rovaniemi hovrätt har skärpt domen mot gruvbolaget Talvivaaras tidigare ägare Pekka Perä. Han dömdes i torsdags till sex månaders villkorligt fängelsestraff för grov miljöförstöring.
Hovrätten höjde också den samfundsbot som Talvivaara-bolaget ska betala från 300 000 till 500 000 euro.
Miljörådet Esa Tommila, tidigare direktör för Ekokem, anser att domen fortfarande är ganska mild. Tommila säger till Svenska Yle att gruvverksamheten i Talvivaara planerades och genomfördes på ett oacceptabelt sätt.
Tommila tror att personerna bakom företaget hade höga målsättningar för verksamheten, men ville inte använda den tid som skulle ha behövts för att planlägga anläggningen väl.
Bristfällig miljökonsekvensbedömning
- Redan den första miljökonsekvensbedömningen var bristfällig. Den innehöll bara en del av det som senare byggdes, säger Tommila.
Ansökan till myndigheterna var enligt Tommila felaktig och vilseledde myndigheterna bland annat genom att utlova en sådan vattenkvalitet som absolut inte kunde nås med de enkla metoder som företaget ville använda.
Hovrättens dom är enligt honom rimlig eller lite för mild.
- Företaget hade med avsikt agerat på ett sätt som de visste var miljöfarligt.
Ett exempel på det här miljöfarliga agerandet är enligt Tommila den gipssedimentbassäng som läckte.
- Det förorsakade företaget alldeles själv.
Miljörådet säger att varje ingenjör vet att ju djupare vätskemängden i en bassäng är, desto högre är trycket på bottnen.
Tommila säger att Talvivaara trots det här pumpade mera och mera vatten till gipsbassängen och höjde dess kanter med 4-5 meter utan att förstärka bottnen. Hans uppfattning är att ledningen visste att bottnen för bassängen var mycket svag.
"Finlands största miljöbrott"
Professorn i miljörätt vid Helsingfors universitet Kai Kokko vid Helsingfors universitet säger till Yle Uutiset att miljökatastrofen vid gruvan kan vara det värsta miljöbrottet i Finland någonsin.
Att hovrätten skärpte straffet för Perä och för bolaget har enligt honom att göra med hur omfattande brottet var.
- Man fäste uppmärksamhet vid hur långvarig skadan var, hur ofta den upprepades och hur omfattande den var, säger Kokko.
Hovrätten ansåg ändå att det rörde sig om oaktsamhet, inte ett avsiktligt brott, säger Kokko. Därför var straffet relativt lindrigt om man ser till straffskalan. För avsiktlig grov förstöring av miljön kan man dömas till sex års ovillkorligt fängelse.
Hovrättens Talvivaara-miljödom: Sex månader villkorligt för Pekka Perä
Bolaget ska betala en halv miljon euro i samfundsbot.