Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Birthe Wingren ville utsätta sig för osäkrare arbetsliv i Stockholm - nu har hon huvudrollen i ny musikteater

Från 2018
Porträttbild på Birthe Wingren som Ilya i teaterföreställningen Ilya.
Bild: Carl Bengtsson / Kulturhuset stadsteatern

Att ta sig fram som frilansande skådespelare i Stockholm är inte lätt. I perioder har Birthe Wingren också varit utan jobb, men nu spelar hon huvudrollen i musikteaterpjäsen Ilya på Stockholms stadsteater.

Lars Rudolfsson skrev Ilya just med tanke på att ha Birthe Wingren i huvudrollen.

- Han berättade att han skriver en pjäs och undrade om jag ville läsa lite. Då var det ännu inte alls klart om någon teater ville sätta upp den. Han ville att jag skulle spela rollen som Ilja, berättar Wingren.

Teaterscen med en polisstation och en kvinna som håller i en handväska.
Bildtext Mycket av handlingen i Ilya utspelar sig på polisstationen i den stora och anonyma staden.
Bild: Bengt Wanselius/Kulturhuset Stadsteatern

Wingren jobbade med Lars Rudolfsson under flera år i den stora produktionen Kristina från Duvemåla, där Wingren spelade Ulrika. Kristina från Duvemåla sattes först upp på Svenska teatern i Helsingfors och flyttade sedan till Göteborg och Stockholm.

Wingren följde med produktionen och valde sedan att stanna i Stockholm som frilansare.

- Jag hade en tanke och känsla att jag ville utmana och utsätta mig själv för det här lite osäkrare arbetslivet här. Då när Duvemåla slutade hade jag inget jobb på kommande och jag visste inte alls vad jag skulle göra.

“Yrkesmässigt så behövde jag utsätta mig för någonting annat”

Först var Wingren utan jobb en tid, men fick sedan en roll i en musikal på Stockholms stadsteater förra våren. Hon har gått på olika auditioner och är inte främmande för att också kunna jobba i Finland, men basen är i alla fall i Stockholm.

- Visst är det en osäkerhet, men jag kände att där jag var då yrkesmässigt så behövde jag utsätta mig för någonting annat.

Teaterscen där en kvinna med en vinflaska i handen håller om ett barn.
Bildtext Från musikteaterpjäsen Ilya på Stockholms stadsteater.
Bild: Bengt Wanselius/ Kulturhuset Stadsteatern

Wingren tänker inte så mycket på att konkurrensen inom teaterbranschen är hård i Stockholm. Det är inte heller nödvändigtvis de bästa som har jobb, utan det handlar mycket om tur och vem som behövs just då, menar hon.

- Nog är konkurrensen också stor i Finland och i Svenskfinland. Det är mindre kretsar, men det är många skådespelare som ska ha jobb. Inte är det helt lätt där heller.

Frida Hyvönen gjorde musiken till Ilya

Musikteatern Ilya hade premiär i början av mars och har fått goda recensioner. Lars Rudolfsson står för både text och regi, medan musiken har gjorts av singer-songwritern Frida Hyvönen.

- Det att Frida Hyvönen skrev musiken har påverkat mycket hurdan pjäsen blev och speciellt stämningen i pjäsen.

Fasaden av Kulturhuset stadsteatern speglar den gröna obelisken på Sergels torg.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Wingren spelar Mary Bobigno som vaknar upp och inte minns vem hon själv är och vart hennes barn har tagit vägen. Mycket av handlingen utspelar sig på polisstationen där Bobigno förgäves försöker få hjälp att hitta dottern.

- Det är en absurd, poetisk text och handlingen är inte helt realistisk. Det är ett kaotiskt och absurt drömspel med musik, beskriver Wingren.

Det är omkring 15 skådespelare i produktionen och Wingren hade bara jobbat med en av dem tidigare.

- Det var en ny erfarenhet för mig, som har gjort hela min karriär i Svenskfinland. Där har du alltid jobbat med flera av skådespelarna tidigare. Det här är spännande.