Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jokerit vann klubbhistoriens längsta kamp – förlängde säsongen efter över två fulla matcher i Moskva

Från 2018
Uppdaterad 23.03.2018 07:15.
Urheilujuttuja: KHL:n ennätyspitkä ottelu päättyi näin Jokerien juhlaan - Spela upp på Arenan

Mika Niemi blev Jokerits förlängningshjälte när han vid tiden 142.09 såg till att reducera KHL-semifinalserien mot CSKA Moskva till 2–3. Detta efter den längsta matchen i KHL genom tiderna.

Efter en lång och utdragen dust fick Jokerit till slut fira. I den femte (!) förlängningsperioden gjorde Mika Niemi segermålet till 2–1 och Jokerit räddade den första matchbollen.

Därmed fortsätter Jokerits säsong i åtminstone en match och två dagar till.

Detta var den klart längsta matchen i Jokerits historia. Det förra rekordet var 95.27 mot Lukko i den inhemska ligan våren 2000.

Det var också den längsta matchen i KHL genom tiderna. Lev Prag och Donbass Donetsk spelade i 126 minuter och 14 sekunder för fyra år sedan.

O’Neill överlistade Sorokin

CSKA vann de två första hemmamatcherna lagen emellan utan att släppa in ett enda mål. Moskvalaget tågade också igenom matchserien innan mot Spartak Moskva utan att kapitulera på hemmaplan.

I kväll sprack hemmanollan efter bara knappa fyra minuters spel.

Nicklas Jensens baddare från blålinjen missade buren men studsade tillbaka till Brian O’Neill, som sopade in 0–1 förbi Ilja Sorokin.

Halvvägs in i öppningsperioden kom kvitteringen. Mikhail Grigorenko passade och den ryska OS-spelaren Kirill Kaprizov lyfte in 1–1 från backhand.

Tolvanens mål underkändes

Den andra perioden var mållös – men Eeli Tolvanen var riktigt nära att föra upp Jokerit i ledning. Tolvanens rappa handledsskott satt i burtaket, men målet underkändes efter videogranskning på grund av offside.

Det blev inte heller några mål i den tredje perioden. Eller den första förlängningsperioden. Eller den andra. Eller den tredje. Eller den fjärde. Men nog i den femte – och det sköt fram Jokerits sommarlov.

Karri Rämö räddade 83 skott i Jokerits kasse, Sorokin 46 hos hemmalaget. CSKA såg ut att avgöra vid tiden 127.46 då Roman Ljubimov nätade, men en videogranskning visade att värdarnas Geoff Platt störde Rämö.

Matchserien fortsätter i Helsingfors på lördag. Då får CSKA en ny chans att säkra sin plats i konferensfinal mot SKA S:t Petersburg, som i kväll vann över Lokomotiv Jaroslavl med 3–1 och avancerar med 4–1 i segrar.

Resultat:

CSKA – Jokerit 1-2 (1-1,0-0,0-0)
3.51 0-1 O'Neill (Lepistö,N Jensen)
10.52 1-1 Kaprizov (Grigorenko)
142.09 1-2 Niemi (Lepistö)

Matchserien: 3-2 (bäst av sju)

Videobilder från Viasat.

Diskussion om artikeln