EU bedömer att Ryssland står bakom nervgasdådet – flera EU-länder tänker utvisa ryska diplomater
Det var ord och inga visor när EU:s stats- och regeringschefer diskuterade den misstänkta nervgasattacken i Salisbury. EU-ledarna delar Storbritanniens bedömning om att Ryssland "högst sannolikt" ligger bakom nervgiftdådet.
Fem länder har meddelat att de tänker utvisa ryska diplomater. Det fanns full enighet om stödet till Storbritannien.
- Vår enhälliga bedömning är att Ryssland "högst sannolikt" ligger bakom nervgiftsdådet, vi ser ingen annan förklaring, säger Tyskland förbundskansler Angela Merkel.
I sitt gemensamma uttalande enades EU:s högsta politiska ledning om en kraftigare formulering än den som EU:s utrikesministrar godkände i måndags,
May tackade för stödet till britterna
Den starka solidaritetsyttringen gavs efter att den brittiska premiärministern Theresa May inför sina EU-kolleger gett sin syn på mordförsöket på den tidigare spionen Sergej Skripal.
Theresa May tackade efter mötet sina europeiska kolleger för det stöd de nu ger britterna.
- Jag välkomnar EU:s ställningstagande.
Flera länder utvisar ryska diplomater
EU-ledarna beslöt även kalla hem EU:s ambassadör i Moskva för konsultationer. Dessutom meddelade fem länder, de baltiska länder, Polen och Frankrike att de har för avsikt att utvisa ryska diplomater.
Statsminister Juha Sipilä (C) ville i natt inte ta ställning till ifall också Finland tänker ta till hårdhandskarna.
- Finlands utrikespolitiska ledning bör diskutera frågan först, sade Sipilä.
Inte heller den svenska statsminister Stefan Löfven ville ta ställning till eventuella utvisningar av ryska diplomater i Sverige.
- Det är för tidigt att ta ställning till de, olika länder kan gör olika.
Under den första dagen av toppmötet som avslutade vid tvåtiden i natt uteblev den planerade handelsdiskussionen. Även om USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer tidigare på kvällen meddelade att EU slipper ståltullarna så väntar EU-ledarna med kommentera frågan.
- Det är i sista hand presidenten (Trump) som fattar beslut och det har han ännu inte gjort, säger statsminister Sipilä.
När toppmötet fortsätter på fredagsförmiddag ska ledarna förutom handelsfrågor även diskutera brexit och eurosamarbetets framtid