Tomas Jakobsson gick från att stirra in i väggen till drömjobb på teatern
Tomas Jakobsson spenderade några år med att läsa, träna, stirra in i väggen och göra lite konst då och då. Han var arbetssökande men visade ingen aktivitet och led troligen av en depression.
Men så fick han chansen att för första gången jobba med något han gillar. Och nu jobbar han på stadsteatern i Karleby.
Tomas Jakobsson är en av de som fått hjälp via Arbets- och näringsbyrån (TE-byrån) och Kokkotyö-stiftelsen. De fixade ett jobb som passade honom perfekt. På jobbet fick han rutiner, erfarenhet av att till exempel jobba mot deadlines och framförallt fick han göra något han gillade.
Jakobsson tror inte att den nya aktiveringsmodellen kommer att motivera arbetslösa till mer aktivitet. Det blir snarare ännu en sak som får dem att tappa modet.
- Jag tror det är stor risk för det. Modellen är mer tvingande än motiverande. Folk lyfts inte utan det blir i stället något negativt.
Slö och utan självrespekt
Tomas Jakobsson studerade vid Nordiska konstskolan i Karleby. Men då han blev klar 2014 ville han inte fortsätta studera och i närapå två år satt han bara hemma. Det var ingen glad tid.
- Man mister självrespekten. Och då man inte har rutiner blir man slö. Det är viktigt med rutin, det gör stor skillnad.
Men så fick han via TE-byrån veta att det finns ett ställe som heter Kokkotyö-stiftelsen och att man kan ställa honom i kö för ett rehabiliterande jobb där.
Hösten 2016 började han jobba med olika grafiska produkter både för stiftelsen och för annan verksamhet. Jobbet var precis det han behövde.
- Det var första gången jag fick jobba med grafik som jag gillar. Och så fick man rutiner. Och utmaningar med projekt som ska vara klara, deadlines och sådant. Det var en stor skillnad från stilen man har som arbetslös.
Jakobsson gick också med i en teatergrupp som var ett samarbete mellan Karleby stadsteater och Kokkotyö-stiftelsen. Han frågade om han fick sköta ljud och ljus för pjäsen och det fick han.
Växer som person
På den vägen är det. I dag gör Jakobsson affischer och annan marknadsföring för Karleby stadsteater.
- Det är lite av ett drömjobb. Jag trivs med människorna här, det är mycket utmaningar. Man lär sig hela tiden nytt och tar steg som person också i takt med att projekten går framåt.
Han jobbar deltid och läser samtidigt in gymnasiet som han en gång lämnade på hälft. Framtiden ser ljus ut säger han.
- Jag har märkt att det har påverkat livet utanför jobbet. Det motiverar mig i studierna och på fritiden. Att vara aktiv, gå framåt och söka nya utmaningar. Det fungerar bättre än aktiveringsmodellen skulle jag säga.
Jag vet hur det känns och det hjälper inte att de säger att man tar bort pengar om du inte gör något
Skyll inte på någon annan
Jakobsson betonar att man som arbetssökande själv ska vara aktiv. Man kan inte förlita sig på att någon tar en i handen och gör allt åt en.
- Vill man ha jobb måste man jobba för det. Man kan inte skylla på FPA eller de andra tjänsterna.
Samtidigt hoppas han att åtgärderna skulle motivera i stället för att trycka ner folk.
Enligt nya aktiveringsmodellen måste den arbetssökande till exempel jobba 18 timmar på tre månader eller visa annan aktivitet för att få behålla hela stödbeloppet.
- Jag vet inte om det är så värst motiverande. Det är inte rätt sätt att få folk att söka jobb och gå framåt.
Jakobsson säger att han själv inte alls var aktiv. Så här i efterhand tror han att han led av en depression.
- Jag vet hur det känns och det hjälper inte att de säger att man tar bort pengar om du inte gör något.
Ofta saknas nämligen orken att ta de första stegen i rätt riktning, enligt Jakobsson. Och tar man inte de stegen så blir det ingen nystart.
Jag vet inte om det är så värst motiverande. Det är inte rätt sätt att få folk att söka jobb och gå framåt
30 euro är mycket pengar
De arbetslösa kommer enligt nya modellen att granskas var tredje månad och de som inte är tillräckligt aktiva får mindre pengar. Beloppet sänks med knappt fem procent.
För en person som får arbetsmarknadsstöd på 700 euro innebär det att 30 euro faller bort.
Hur stor betydelse har 30 euro?
- Det har helt jävligt stor betydelse. Plötsligt kommer någon större räkning eller något man måste skaffa. Då är man på minus och det är inte lätt att komma tillbaka. Om 30 euro faller bort kan man bli mer och mer på minus.
Men kan det motivera till förändring då?
- Nej för man överlever ändå. Det gör man alltid.
Flera tusen arbetslösa i Österbotten kan få mindre pengar från och med april
Aktiveringsmodellen får kritik för att dra alla över en kam.