Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nykarlebyunga på jumboplats när det gäller att slutföra sin yrkesutbildning

Från 2018
En ensam pojke sitter lutad mot en vägg med huvudet mot knäna.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Totalt 12,3 procent av ungdomarna i Nykarleby avbröt sina studier på andra stadiet under läsåret 2015 till 2016. Det är flest i hela landet.

- Nog har jag haft en vetskap om att det är så här i Nykarleby, säger Anders Fors som är lärare och sysselsättningskoordinator i Nykarleby.

Det är främst yrkesutbildningarna som de unga hoppar av, drygt en femtedel eller 22 procent avbröts sina yrkesstudier. På andra plats kommer lappländska Tervola med 16,3 procent.

Det är Me säätiö som har gjort sammanställningen baserat på Statistikcentralens uppgifter. De andra österbottniska kommunerna visar på mycket lägre siffror.

Skolan värderas inte så högt

Anders Fors säger att man i Nykarleby redan tidigare funderat över varför studieresultaten överlag inte är så strålande bland eleverna i staden.

- Det har nog en del att göra med att vi inte heller har så stor andel högutbildade föräldrar. Skolan har inte alltid varit så högt värderad, säger Fors.

Fors säger att pälsdjursnäringen varit stark och många unga har tidigt blivit företagare.

Me Säätiö jobbar för att minska utslagningen av unga och att hoppa av skolan ökar risken för att den unga hamnar utanför samhället.

- Men bara för att en ung person hoppar av skolan behöver det ju inte betyda att hen blir utslagen.

I arbetet som sysselsättningskoordinator jobbar Anders Fors med långtidsarbetslösa, och där är ungdomarna ingen stor grupp. Många unga har hoppat av skolan för att exempelvis bli företagare eller jobba inom pälsnäringen.

- De har ofta klarat sig bra, det har funnits jobb, men de har hoppat av skolan ganska tidigt, säger Fors.

Sysselsättningskoordinator Anders Fors och Ann-Lis Åkerman på dagcentret Hyddan i Nykarleby.
Bildtext Anders Fors
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Unga mår dåligt

Men visst har medaljen också en baksida. Nykarleby är inte heller förskonat från problem som rör de ungas välmående.

- Vi har ett hårt tryck på elevvården och vi har många unga som inte mår bra. Köerna till psykiatrisk vård för barn är lång precis som på många andra orter, säger Fors.

Fors säger att självmorden bland unga i regionen under det senaste året och andra destruktiva handlingar visar på att de unga inte mår bra. Det visar också den ökade bördan på socialen och barnskyddet och drogerna är också ett problem även i småstäderna.

- Det finns en disharmoni, de unga får inte må bra och ha sina framtidsvisioner. Det här är oroväckande, säger Anders Fors.

Viktigt att gripa in snabbt

Det oroar Fors att så många unga slutar skolan. Det är alltid ett misslyckande om en ung person avbryter studierna utan att hitta en ny studieplats eller ett arbete säger Fors.

En viktig sak skulle också vara att de unga får prova på att sommarjobba, men i dag är konkurrensen om jobben hård.

- Och då blir det ofta så att den unga vakar på nätterna och sover bort dagarna.

Anders Fors säger att det skulle vara viktigt att alla unga hittar en meningsfull uppgift, helst så snabbt som möjligt.

- Desto längre man sitter hemma desto svårare är det att komma tillbaka ut i arbets- och studielivet, säger Anders Fors.

Statistiken hittar du här.

Diskussion om artikeln