Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tvångsåtgärder mot bostadsbolag i Ekenäs - invånare lider av dålig inneluft

Från 2018
En hand håller i en fuktmätare vid en möglig vägg.
Bildtext Vattenläckage kan orsaka omfattande fuktskador. (Arkivbild)
Bild: Andrey Popov / Mostphotos

En radhuslägenhet i Ekenäs har drabbats av flera vattenläckage under de senaste tio åren. Invånarna har fått symptom av inneluften. Miljöhälsonämnden kräver nu att bostadsaktiebolaget gör upp en plan för hur bostaden ska repareras.

Miljöhälsoskyddet gjorde en inspektion i radhusbostaden i december i fjol. Det luktade unket i ett av sovrummen och invånarna hade symptom som tyder på problem med inomhusluften.

Isoleringsmaterialet i taket ovanför sovrummet var genomvått. Också isoleringen i ytterväggen under ett av vardagsrumsfönstren var genomvåt.

Den lokala miljöhälsomyndigheten, Sydspetsens miljöhälsa, bad att en utredning och en reparationsplan skulle vara klar senast i slutet av januari i år. Bostadsaktiebolaget följde inte uppmaningen.

I stället lät invånarna själva göra en byggnadsteknisk granskning där det kom fram vilka byggnadstekniska fel det finns och hur de kan repareras.

Bostadsaktiebolaget ifrågasätter inspektionerna

Bostadsaktiebolaget skickade förra veckan ett svar till miljöhälsoskyddet. Där ifrågasätter de inspektionerna och anser att det inte finns skador i konstruktionerna.

Eftersom bostadsaktiebolaget inte har följt uppmaningarna har miljöhälsonämnden nu beslutat om tvångsåtgärder mot bostadsaktiebolaget.

Invånarna har under en orimligt lång tid utsatts för dålig lukt och sanitära olägenheter. Det är nödvändigt att utreda orsaken till lukten.

Bostadsaktiebolaget ska lämna in en reparationsplan till Sydspetsens miljöhälsa senast den sista april i år. Bolaget ska också rapportera om hur reparationerna framskrider.

Diskussion om artikeln