Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kraftigt förändrat VPS ett frågetecken inför säsongen – Vuorinen: "Vi borde ha en strategi som håller"

Från 2018
Sebastian Strandvall gör en löpning inför ögonen på Petri Vuorinen.
Bildtext Sebastian Strandvall tränar under Petri Vuorinens vakande öga.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

VPS säsong 2017 i fotbollsligan var tudelad. Fram till högsommaren seglade man i medvind, men efter en svit på 14 matcher utan seger landade laget på åttonde plats i tabellen. Inför 2018 är frågetecknen kring VPS flera, men den grundläggande spelidén tummar man inte på.

VPS avslutade alltså fotbollssäsongen 2017 på en åttonde plats i tabellen.

Året var tudelat, när den första halvan var tidvis strålande.

– Vi gjorde det riktigt bra, men efter Europamatcherna hände något. Jag vet inte ens ännu riktigt vad som hände, det var flera orsaker som spelade in till att det gick som det gick. Första halvan av säsongen gjorde vi riktigt bra och det kan vi ta med oss till i år, säger ytterbacken Jesper Engström.

Sportinslag: Sportnytts inslag inför VPS säsong 2018 - Spela upp på Arenan

Engström är en av de spelarna som fortsätter i VPS efter en vinter som inneburit stora förändringar i spelartruppen.

– Det blev ganska tidigt klart att omsättningen kommer att vara stor, påminner lagkapten Sebastian Strandvall.

– Vi har pratat om att vi ska snabbt få in alla som kommer i truppen att förstå hur vi jobbar i VPS. Det är speciellt att spela här och därför är det viktigt att de spelare som varit här från förr tar ett stort ansvar i att få in de nya killarna i gruppen och införstådda i hur vi tänker.

Mannen med det yttersta ansvaret för hur VPS ser ut just nu och hur det hela kommer att se ut på fotbollsplanerna i sommar är tränaren Petri Vuorinen.

Han beskriver tiden efter ligasäsongen 2017 som tung.

Han upplevde att bordet tömdes och det budskap han fick från föreningen överraskande honom.

– Det var helt annorlunda än vad jag vad vant mig vid och motsvarade inte alls mina egna förväntningar. Vi hamnade lite på efterkälken direkt från början. Det har i mitt tycke varit annorlunda och den största grejen under vintern.

Sportinslag: Petri Vuorinen gillar inte att VPS saknar hållbar strategi - Spela upp på Arenan

Vuorinen preciserar att det handlade om de ekonomiska förutsättningarna för lagbygget.

Beskeden fick honom tidvis att begrunda sin egen framtid.

– Vi borde ha en strategi som håller. Jag tycker inte om när det blir för stora vändningar. Det har också fört med sig förändringar i lagbygget.

– Vi har skaffat unga spelare i år, så där har vi en bit att gå jämfört med tidigare år. Laget är relativt nytt, men även ungt. Det medför bra saker men också förändringar och lite mera grejer att jobba med, påminner Vuorinen.

Nya vindar och mer variation

VPS inleder säsongen den 7 april med hemmamatch mot FC Inter. Det är samtidigt den första matchen för hela ligasäsongen.

Innan seriestart kommer VPS att möta GIF Sundsvall i Sverige och spelat ett derby mot division ett-klubben FF Jaro på långfredagen i Vasa.

Petri Vuorinen berättar för Yle Sporten att man behandlat försäsongen som en vanlig ligavardag. Man har tagit en match i taget, anpassat sitt spel enligt motståndet och jobbat på de brister som uppdagats i matcherna.

Däremot har ingenting ändrats i VPS grundfilosofi som den utformat sig under Petri Vuorinen.

VPS ska ha mycket boll och ett rörligt passningsspel. Den principen tummar Vuorinen inte på.

– Jag är nog inne på den banan för resten av mitt liv. Men eftersom saker och ting inte är konstanta har vi försökt bygga på lite från i fjol och tillföra lite nya pusselbitar till spelet som inte är exakt samma som tidigare. Det handlar speciellt om hur vi öppnar spelet vissa gånger och hur vi ska flytta på motståndet, säger Vuorinen och vänder på steken

Fotbollslaget VPS tränar på fotbollsstadion i Sandviken i Vasa.
Bildtext VPS slipar på lagets uppspel på Sandviken.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

– Folk pratar ofta mycket om vårt passningsspel, men det som var dåligt ifjol, dessutom riktigt dåligt under sista halvan, var vårt försvarsspel. Specifikt vårt låga försvarsspel. Det har vi jobbat på.

Både Sebastian Strandvall och Jesper Engström är vana Vuorinen-adepter och vet vad tränaren spelmässigt kräver under matcherna.

De har ändå känt av förändringsvindar i hur VPS tar sig an motståndare.

– Vi har pratat om att vi måste bli mer flexibla och klara av att spela på olika sätt. Våra grundprinciper har vi kvar, men vi ska definitivt visa upp mer variation. Ibland kan det bero på motståndet, ibland på skadeläget eller dylika saker. Tanken är att vi ska vara mer flexibla, påpekar Strandvall.

VPS uppvisade rent statistiskt en hisnande mängd passningar på egen planhalva på ofarliga områden under förra säsongen. Jesper Engström vet berätta att fokus i det dagliga arbetet legat på det som händer längre fram.

– Speciellt när vi kommer upp som lag på sista tredjedelen och chanserna finns måste vi ta våra lägen och avsluta våra anfall, påpekar Engström.

Sportinslag: VPS Jesper Engström vill ta med det goda från 2017 - Spela upp på Arenan

Tränaren Vuorinen är inne på samma linje.

– Vi vill gärna ha flera chanser än vad vi hade. Visst, vi var väldigt effektiva under första delen av säsongen och det var bra, men vi bör skapa fler chanser. Ska man vinna matcher måste man dessutom klara av att hålla nollan och det hade vi svårt med ifjol.

– Vi tappade många matcher i fjol med att släppa in mål när vi låg i lågt försvarsspel. Det får man inte heller glömma, vårt försvarsspel måste vara tillräckligt bra, understryker Vuorinen.

Gamla gardet tar för sig, Auvinen redo för genombrott

Efter 2017 genomgick spelartruppen i Vasa stora förändringar.

Rutinerade spelare som Veli Lampi och Ville Koskimaa lyser numera med sin frånvaro.

– Det är egentligen helt omöjligt att ersätta spelare som Lampi och Koskimaa. Det gäller att hoppas att flera av våra yngre förmågor tar chansen och stiger fram. Vi som varit här sen tidigare ska också ta ytterligare steg framåt. I försvaret har vi en rutinerad kille i Timi Lahti som också spelat utomlands. Han får göra ett stort jobb, menar Jesper Engström.

Timi Lahti med bollen på en fotbollsplan.
Bildtext Rutinerade Timi Lahti styr och ställer i VPS backlinje.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Också Vuorinen är inne på samma linje. Bland de unga, nya spelarna i truppen väljer han att lyfta fram två namn.

– Eero-Matti Auvinen har spelat i öppningselvan egentligen hela tiden. Han har tagit stora kliv framåt. Det är häftigt att följa med en kille som spelat i division två för några år sedan. Det känns som att han lyckats med varje steg han tagit. Det förväntar jag mig att han gör nu också.

– Omar Jama (från PS Kemi, red. anm.) är en ung kille på mitten som har gjort ett gediget intryck på träningarna och i våra matcher och spelar som en betydligt äldre spelare redan nu, säger Vuorinen.

Också Sebastian Strandvall är lyrisk över mittbacken Auvinens insatser under vinter. Auvinen fanns inte med på den träningen Yle Sporten besökte eftersom hans insatser gett honom chansen i Finlands U21 landslag.

Strandvall har däremot sett mycket gott i två av de mer rutinerade spelarna i VPS-stomme.

– Juha Hakola och Steven Morrissey har varit otroligt bra under vintern även om de kanske inte fått ut precis all kapacitet i våra matcher. När man ser killarna på träning inser man att de är i bra form och blir roliga att följa i sommar.

Steven Morrissey fokuserar på en fotboll.
Bildtext VPS hoppas att Steven Morrissey kan återfinna sin gamla målform.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

VPS har inte ännu talat om målsättningar för sommaren 2018 i ligan. Målet var att vinna finska cupen, men laget blev utslaget av HJK.

VPS tabellplaceringar under 2010-talet:

  • 2010: 10:e
  • 2011: 9:e
  • 2012: 8:e
  • 2013: 3:e
  • 2014: 4:e
  • 2015: 10:e
  • 2016: 4:e
  • 2017: 8:e

Under veckoslutet gör VPS en resa västerut till Sverige och då har man tänkt att man slår sig ner och pratar om lagets interna målsättningar.

Truppens nyvalde kapten Sebastian Strandvall ger ändå avslutningsvis en fingervisning om vad man kan förvänta sig på Sandviken i sommar.

– Själv tänker jag först och främst oss på övre halvan. Sen måste vi se lite hur vi kommer igång innan man vågar lova mera. Vi har som sagt haft stor omsättning med många nya och unga killar i truppen.

– Jag tycker inte att vi ska vara övermodiga i början av säsongen. Oavsett gör vi ändå vårt bästa och vårt absoluta minimimål kan då vara att sluta på övre halvan detta år och eventuellt gå vidare mot medaljer.

Sportinslag: Sebastian Strandvall är VPS lagkapten 2018 - Spela upp på Arenan

– Sen har man ju alltid en tanke i bakhuvudet, vi spelar ändå jättebra fotboll tycker jag. Vi har också bra killar i laget men vi har inte riktigt bevisat vad vi går för ännu. Förhoppningsvis kan vi kanske vara uppe och nosa på topp tre eller topp fyra, men för att vara realistiska ska vi kanske ha en mer måttlig målsättning, avrundar Strandvall.

VPS inleder säsongen lördagen den 7 april på hemmaplan mot FC Inter.

Diskussion om artikeln