Rantasalmi, byn med en påhittad bybo – den legendariska radioteaterkaraktären Pekka Lipponens hemby använder sin mest kända invånare fullt ut
Finland är sommarteatrarnas förlovade land: sommar efter sommar samlar teatrarna en miljonpublik. I Rantasalmi i södra Savolax har man en rätt egenartad sommarteatertradition som kretsar kring den lokala, fiktiva radioteaterkaraktären Pekka Lipponen.
Sagan om Pekka Lipponen började på radio.
Karaktären som skapades av författaren och journalisten Aarne Haapakoski, alias Outsider, var oerhört populär på 1940-1960-talen.
Prinsöversten, “överchefen”, Pekka Lipponen och hans vapenbärare Kalle-Kustaa Korkki fick hela folket att samlas framför radiomottagarna.
Skådespelarna Oke Tuuri och Wilho Ilmari tolkade Lipponen och Korkki. Radarparets äverntyr förde lyssnarna runt hela världen: Till Mallorca, Italien, Skottland, Tibet och Alaska.
Fortsätter imorgon...
Ofta stannade allt arbete upp på grund av Pekka Lipponen. Speciellt i Rantasalmi var det fullt tillåtet.
Radiohörspelen slutade alltid med Korkkis brummande replik: “Fortsätter imorgon…”
Pekka Lipponen städar upp sig
Rantasalmi sommarteater har i flera somrar fokuserat enbart på Pekka Lipponen. Både gamla och nya Lipponen-äventyr har skådats på scenen.
Pi-pi-pirskatti!
I Rantasalmi har man också skapat helt nya äventyr åt Pekka Lipponen och Kalle-Kustaa Korkki. Men hur har de 70 år gamla karaktärerna hållit för tidens tand?
Antti Kemppainen har regisserat två tidigare Lipponenpjäser och definierar Pekka Lipponen som en evig finländsk antihjälte. Vi träffade Kemppainen sommaren 2017 när vi såg föreställningen "Kadonnut kaksoisolento" som han dramatiserat och regisserat.
Lipponen är en framgångsrik affärsman, “ahväärimies”. Lipponen tar fler nubbar per dag än vad doktorn rekommenderar. Och naturligtvis hamnar Lipponen allt som oftast i trubbel och svårigheter, men landar alltid på fötterna.
Som manusförfattare har Antti Kemppainen varit tvungen att fundera på hur Pekka Lipponen ter sig i nutid.
– Världen är rätt annorlunda nu jämfört med 50-talet. Det är inte längre så exotiskt att resas till New York, och man skrattar åt helt andra saker.
– Allt det som händer i de ursprungliga berättelserna lämpar sig inte för scenen. Det finns mycket som inte längre är politiskt korrekt, som förhållningssättet till kvinnor eller de termer som Lipponen använde när han avsåg människor av annan hudfärg än han, funderar Kemppainen.
Suga på karamellen
I Rantasalmi kommun är man stolta över sitt varumärke. Flera traditioner bär Lipponens namn: nu i vinter har man skidat Lipponen-åket, åkt skridskor på Lipponens skridskoevenemang och på sommaren samlas man för Lipponenmarknaden.
Men skulle Lipponen kunna användas för mer? Idén om att produktifiera Pekka Lipponen föddes hos Teater Fennica.
Teatern grundade ett tvåårigt Pro Lipponen-projekt som gick ut på att fundera på Pekka Lipponens brand. Hur skulle kulturen kunna ge kommunen ett lyft? Vad mer kunde Pekka Lipponen ge olika evenemang förutom sitt namn? Hur skulle riktigt bra Lipponenprodukter kunna se ut?
Projektet samlade tankar och idéer genom att intervjua byborna om deras Lipponenminnen. Pro Lipponen är nu klappat och klart, och teatern har överlämnat sitt betänkande till kommunens beslutsfattare, berättar Teater Fennicas teaterchef Kaisla Pirkkalainen.
Det återstår att se hur Lipponen syns i socknen i fortsättningen.
Lipponen på scen igen
Under sommaren 2018 fortsätter Pekka Lipponen sitt liv på sommarteaterscenen.
Kaisla Pirkkalainen skriver under vårens lopp en föreställning som går under namnet “Kylässä”. Ordet har en dubbel bemärkelse på finska, det betyder både “i byn” och “på besök”.
Fokus förflyttas från Pekka Lipponen till Rantasalmi och det moderna livet på landsbygden i dagens Finland. Lipponen är en av byns invånare.
– Vi gör det tillsammans, säger Pirkkalainen. Under våren ordnar teatern tio workshops där berättelserna om människor på landsbygden tar form.
– Nestori Välitalo har lovat spela Lipponen resten av sitt liv, så han är också med.
Mika Vuorentie, som regisserade den första, populära Lipponenkomedin, har bjudits in som regissör.
Det blir premiär på midsommar på Rantasalmi museiområde. Både proffs och amatörer äntrar scenen. Alla intresserade får vara med, lovar Pirkkalainen. Ingen tidigare erfarenhet behövs: regissören lovar skala fram en skådespelare till och med ur en klumpeduns till stenstod.
De första har redan visat intresse.
Teater Fennica har för vana att göra långvariga föreställningar. Deras tolkning av Kalevala har visats, om än rätt sällan, i 12 år. Långvarighet är planen också för Lipponen.
Pekka Lipponen åldras inte, konstaterar Pirkkalainen.
Översättning: Eva Pursiainen

Egenland – en kulturreseguide till Finland
Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.
Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.
Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.
Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.
Följ oss på instagram: @egenland!
Pekka Lipponens och Kalle-Kustaa Korkkis äventyr finns på Yle Arenan:
