Allt fler finländare använder den dödliga opioiden oxikodon: "Det är lättare att ta en tablett nu och då än att gå ner 15 kilo"
I USA har tiotusentals människor dött av starka opioida värkmediciner och i Finland ökar användningen av de starka värkmedicinerna. "Det är lättare att ta en tablett nu och då", säger ortoped.
Användningen av den starka opiaten oxikodon ökar i hög takt i Finland. År 2009 fick drygt 14 000 patienter läkemedlet och sedan dess har antalet ökat stadigt. Förra året var antalet patienter uppe i 42 000 patienter, visar siffror från FPA.
Samma läkemedel beskylls som en delorsak till den opiatepidemi som råder i USA, där över 40 000 personer dog i överdoser år 2016.
- Det är ett läkemedel som används exempelvis i slutskedet av en cancerbehandling, så det är ett viktigt läkemedel, säger Leena Saastamoinen, specialforskare på FPA.
Milda opioider sjunker i användning
Man kunde säga att antalet patienter som använder olika opioider som läkemedel har sjunkit under de senaste åren, totalt sett. År 2012 fick drygt 415 000 patienter någon form av opiatiska läkemedel, jämfört med 395 000 patienter förra året.
Det är främst bruket av milda opiater som minskar. Dit hör kombinationer av kodein och paracetamol, bland annat varumärket Panacod.
Ortoped: Smärta är svårt att bedöma objektivt
Ortopeden Erno Lehtonen-Smeds vid Vasa centralsjukhus försöker undvika att göra patienter beroende av opioider.
- Jag är ganska strikt med att inte skriva långvariga kurer eller för stora doser. Jag försöker också göra anmärkningar att mina recept inte ska förnyas, säger Lehtonen-Smeds.
Han tänker sig att tröskeln blir lägre för en annan läkare att förnya medicineringen om den redan har påbörjats någon annanstans.
Lehtonen-Smeds förklarar att den väldiga ökningen i Oxikodonanvändningen beror på att läkemedlet nu mera används av fler patientgrupper än bara cancerpatienter. Läkemedlet är trots allt viktigt för många människor.
- Det är omöjligt att objektivt försöka bedöma smärta, säger Lehtonen-Smeds.
Om en patient till exempel har svårt att klara vardagen och har hunnit pröva de mildare värkmedicinerna så har utvecklingen gått mot att man fortsätter testa allt som finns till förfogande.
Ser risk att situationen förvärras
Ortopeden Lehtonen-Smeds ser en viss risk i att situationen skulle förvärras i Finland. Starka opioider är beroendeframkallande.
- Risken gäller nog främst missbruk av mediciner. Om man använder dem kontrollerat är risken mindre. Det är svårt att kontrollera medicineringen hos dem som inte vill kontrolleras, säger Lehtonen-Smeds.
E-receptsystemet har ändå gjort det enklare att identifiera patienter som finns i riskzonen för ett missbruk. I och med att alla läkare kan se vilka recept som en patient har i bruk så blir det svårare att få fram nya recept från olika vårdcentraler.
Alla vill inte åtgärda ryggsmärtor med fysioterapi
Ryggsmärtor är ofta långvariga och det i kombination med operationer gör att de starka värkmedicinerna har en åtgång inom ortopedin.
Enligt Lehtonen-Smeds kunde man i många fall ersätta åtminstone en stor del av pillren med fysioterapi, men det är inte alltid sagt att det glädjer patienten.
- Om jag säger att vi skippar tabletterna och skriver remiss till fysioterapi blir det ofta sura miner och så kan vårdkontakten vara förbi.
- Särskilt gäller det sådana som redan har använt starka värkmediciner och blivit lätt beroende. Där är det största problemet att avsluta och trappa ner medicineringen, konstaterar Lehtonen-Smeds.
Ryggproblemen blir fler och fler
Vår allt mer passiva livsstil med mindre vardagsmotion och en ökande övervikt kommer att leda till att ryggproblemen ökar i framtiden.
Om Lehtonen-Smeds fick bestämma över hur vården skulle se ut i den bästa av världar så skulle patienter i riskzonen för beroende få mångprofessionell vård.
- Det skulle vara fysioterapi, läkare och i vissa fall en psykolog involverad. Sedan skulle en enskild sakkunnig ha en helhetsbild, säger Lehtonen-Smeds.
- I en ideal värld skulle patienterna själva vara motiverade att gå ner i vikt och vara fysiskt aktiva. Det är lättare att ta en tablett nu och då än att gå ner 15 kilo i vikt.
Korrigering: Ortopeden Erno Lehtonen-Smeds namn rättades på de ställen där det ursprungligen stod Lehtola-Smeds.
Varför dör så många av smärtstillande mediciner i USA?
Opioider produceras och ordineras på rutin.