Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Räddningsarbete, medmänsklighet och mat för behövande - här är några av dem ni har valt till vardagshjältar

Från 2018
Uppdaterad 04.04.2018 10:13.
Två män och en kvinna som har anmälts som vardagshjältar
Bildtext Kaj Eriksson, Sanna Törnroth-Koivuniemi och John Åsvik hjälper mycket och gärna.

Vardagshjälte är en person som ger av sin tid, energi och vänlighet för att göra vardagen lite lättare och säkrare för personer i deras närhet. Svenska Yles satsning på vardagshjältar presenterar bland annat en frivillig brandkår, en stallägare och en barmhärtig samarit.

Ön Pellinge i Borgå skärgård nås bara sjövägen och det gör öborna extra utsatta när olyckan är framme. Därför vill hon ge utmärkelsen vardagshjälte till öns frivilliga brandkår.

Gunnel Englund understryker att det är viktigt med äkta trygghet när livet annars rullar på i hög fart. Frivilliga brandkåren känner ön och alla invånare.

- Om det händer det något vet vi vart vi ska ringa. Min pojke vet vart han ska ringa. Han kan ringa en brandman han känner och genast kommer hjälpen. Det är värt mera än 110.

Brandmän förbereder övning
Bildtext Brandkårister vid Pellinge FBK gör sig klara att öva räddning till sjöss.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Pellinge frivilliga brandkår har 100 år på nacken. Kåren har upp till 50 uppdrag årligen. De omfattar allt från släckning av bränder till räddningsuppdrag till sjöss. Två tredjedelar av uppdragen är sjuktransporter eller första hjälp där kåren bistår räddningsverkets ambulans.

Min pojke vet vart han ska ringa. Han kan ringa en brandman han känner och genast kommer hjälpen. Det är värt mera än 110.

Gunnel Englund, Pellingebo

Kåren består av 24 man och leds av kårchefen Kaj Eriksson. Han är glad över att kåren kallas Vardagshjälte.

- Alla som bor här förstår att vi är viktiga, säger han. Vi behöver greja hjälpen själv för att få hjälp. Är det något allvarligt är vi framme mellan 20 och 25 minuter före annan hjälp kommer.

Oljebekämpningsbåt
Bildtext Kårchefen Kaj Eriksson har räddningsarbete i blodet. Hans farfarsfar var med och grundade Pellinge FBK.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Precis som för de flesta andra frivilliga brandkårer är återväxten är en utmaningen också på Pellinge.

- Vi har några ungdomar på gång som vi försöker lära upp här, säger Kaj Eriksson. Vi försöker också få med nyinflyttade i verksamheten.

Vi behöver greja hjälpen själv för att få hjälp

Kaj Eriksson, kårchef

Christer Andersson har varit frivillig brandman under 20 års tid redan.

- Nog är det ju roligt att man får lite tack för att man ställer upp på fritiden, säger han om utmärkelsen som vardagshjälte.

Kevin Kulju kom med i verksamheten för snart sex år sedan. Engagemanget har gett honom en möjlighet att hjälpa andra.

- Man vet också att när man själv blir gammal och dålig finns det någon som kommer och hjälper. Det är fint när det är lokala mänskor som hjälper.

"Om någon behöver hjälp ska man ställa upp"

Jeanne-Marie ”Sanna” Törnroth-Koivuniemi är en verklig häst- och människovän. Enligt Chistel Melén, som anmälde henne, har Sanna alltid tid för andra trots att det egna jobbet kräver engagemang dygnet runt.

- Om någon behöver hjälp ska man ställa upp, slår Sanna fast. Det betyder ingenting om man har setts på länge eller inte.

Jeanne-Marie Törnroth med sin häst Pilsner utanför sitt stall i Pikis
Bildtext Jeanne-Marie Törnroth-Koivuniemi tillsammans med hästen Pontus.
Bild: Maud Stolpe/Yle

I nomineringen av Sanna som vardagshjälte hänvisar Christel Melén till en händelse när en av Meléns hästar måste avlivas. Då trädde Sanna till och ordnade med både transport och gravplats för hästen på mycket kort varsel.

Sanna Törnroth-Koivuniemi driver ett stall med tolv hästar i Pikis. Det betyder jobb från tidig morgon till sen kväll.

Morgonmatningen sker redan lite över sex på morgonen. Sedan ska hästarna kläs och föras ut i hagarna. Det tar över en timme.

- Om jag mockar ensam håller jag på nästan fem timmar, säger Sanna. Sedan ska hästarna tas in tillbaka. Därutöver försöker Sanna hitta tid att rida själv.

sanna törnroth
Bildtext Sanna Törnroth tävlar också i dressyr.

Det mesta av jobbet gör Sanna själv.

- Jag har inga andra möjligheter, förklarar hon. Det är så dyrt med arbetskraft. Eftersom jag inte har fler hästar än så här är det inte lönsamt.

Att det är dyrt med hästar gör också att Sanna ständigt måste tänka på hur hon fördelar sina pengar. Att hästar automatiskt betyder inkomster är en myt.

- Innan jag köper något åt mig själv får hästarna nya skor, ny utrustning, mediciner eller något annat.

Samtidigt finns det hela tiden något som borde rättas till och byggas.

- Jag hade en några hektar skog som jag nyligen sålde, säger Sanna. Med pengarna från den affären byggde jag nya hagar. Någonstans måste man hitta pengarna.

Mat för tomma magar

John Åsvik har arbetat hela sitt yrkesverksamma liv med livsmedel både inom livsmedelsindustrin och som köpman. Som pensionären hanterar han fortfarande livsmedel, men nu som välgörenhet.

Åsvik har grundat Mathjälp Vasa, som delar ut gratis mat åt behövande.

Marléne Prost-Swahn tänkte genast på Åsvik när hon hörde att Svenska Yle efterlyste vardagshjältar.

- Johns hela fritid går åt till det här, säger hon. Som pensionär kunde han vara hemma och njuta, men det gör han inte.

John Åsvik åker runt fyra dagar i veckan och avhämtar mat som annars hamnar på soptippen. 20 butiker och några livsmedelsindustrier donerar maten. Till sin hjälp har han omkring 170 medhjälpare.

Man med keps och mörka glasögon
Bildtext John Åsvik har vigt sin pensionärstid till att hjälpa andra.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Under åren har hjälpbehovet ökat märkbart. I början kom cirka 90 personer till matutdelningen. Nuförtiden har mathjälpen omkring 140 personer i kön varje gång. Ibland blir det bröd över, men för det mesta tar maten slut.

- Jag hoppas att det här ska bli onödigt, säger Åsvik. Jag vet ändå att så länge jag lever kommer vi att ha personer som inte får tillräcklig utkomst för att klara sina behov. Jag konstaterade att det här är en verksamhet som kommer att få fortsätta hur länge som helst, tyvärr.

Ett av de sista besluten som regeringen fattade år 2017 var att avsluta det statliga understödet för den här typen av hjälpverksamhet. För Mathjälp Vasa betyder det att understödet på 15 000 euro försvinner från och med början av 2019.

Jag konstaterade att det här är en verksamhet som kommer att få fortsätta hur länge som helst, tyvärr

John Åsvik, ordf. Mathjälp Vasa

Statens understödet har haft stor betydelse för mathjälpen. Utdelningen sker på fem ställen varje vecka och bränslekostnaderna för att avhämta och distribuera maten är stora.

Totalt kör bilarna omkring 50 000 kilometer om året. Därtill tillkommer bland annat kostnader för service och försäkringar.

- Vi vet inte vad som händer 2019, konstaterar Åsvik. Här får man väl bara konstatera att politiker är politiker och när konstellationerna förändras kan resultatet bli så här.

Politiker är politiker och när konstellationerna förändras kan resultatet bli så här.

John Asvik, ordf. Mathjälp Vasa

Se hela programmet här:

Sänds även i Yle Fem måndag 2.4.2018 kl 20.00, samt tisdag 3.4.2018 kl. 11.00.

Vardagshjältar

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln