Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sjuka hus borde renoveras för miljarder euro

Från 2018
En hand håller i en fuktmätare vid en möglig vägg.
Bild: Andrey Popov / Mostphotos

Österbotten ska tillsammans med experter från Norge och Sverige hjälpa länderna att lösa problem med inomhusluft i olika slags byggnader.

Projektet Nordic Renovation Center spänner från Österbotten till Västerbotten i Sverige och vidare till Norge. Bakgrunden är att alla tre länder har stora behov av renoveringar i offentliga byggnader.

Investeringsbehovet i Finland 30-50 miljarder euro

Finland borde till exempel investera mellan 30 och 50 miljarder euro.

- I Norge borde kommunala fastigheter uppgraderas till ett värde av 140 miljarder norska kronor. Därtill kommer statliga sjukvårdsbyggnader för 40 miljarder, säger Annika Glader som är projektledare från Yrkeshögskolan Novia.

Novia
Bildtext Annika Glader
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

I Sverige uppskattar man att kring 75 procent av höghusen borde renoveras för över 200 miljarder svenska kronor.

Kan resultera i plattform med goda råd

Inom ramen för projektet har man försökt hjälpa till med lösningar. Bland annat har man intervjuat experter i de olika länderna.

- Vi vill se hur andra har jobbat. Om du har en fastighet med en viss typ av problematik, hur har du löst och renoverat det.

Målet är att ge ut detaljer och information så att en god lösning kan upprepas. Eventuellt kan det resultera i en internetbaserad plattform där det finns både expertis och goda exempel att tillgå.

Byggarbetare.
Bild: Yle

- Nu ser vi att man uppfinner hjulet igen i alla länder parallellt. Men det är naturligt att knacka på hos grannen och fråga efter lösningar innan man själv påbörjar flera års jobb och bygger upp ett verktyg eller en metod.

Glader betonar att man inte kan tillämpa en metod rakt av, men det går ändå mycket snabbare än om man själv ska göra flera års jobb.

Många problem i samma hus

Mögel, ventilation, kemiska föroreningar eller konstruktion. Glader nämner en rad faktorer som kan ligga bakom att det blir problem med inomhusluften i en fastighet.

Det kan handla om till exempel riskkonstruktioner. Det är alltså sådana byggen som man vet att skadas med tiden.

- Man vet inte när men de är byggda så att de inte är hållbara.

Vanligt med flera risker i samma byggnad

Det kan också handla om dåliga plastmattor och kemiska föroreningar som en följd av det. Eller hälsofarliga kemikalier som till exempel tryckimpregneringar.

En gul tröja vid ett husbygge.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

- Vanligen finns inte en risk utan 4-5 risker samtidigt i en byggnad. Det är en utmaning att ingen är expert på alla risker så man behöver samarbeta och utreda saken och kolla på alla risker innan man bestämmer vad man ska göra.

För Glader är det viktigt att man kommer åt att hjälpa barn och unga som kanske är extra utsatta.

- De är utan makt att bestämma var de vistas. De ska ha en bra arbetsmiljö och kunna vistas där utan att bli sjuka.

Diskussion om artikeln