Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Granskottsyoghurt, grönpepparsalami och palsternackschips – många guldmedaljer delades ut under FM i mathantverk

Från 2018
Uppdaterad 24.03.2018 08:41.
Ostar.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Totalt 53 företag deltog med drygt 100 produkter i de öppna finländska mästerskapen i mathantverk som ordnades i Ekenäs. Sammanlagt 21 guld, 9 silver, 1 brons och 2 hedersomnämnanden delades ut.

Tävlingen pågick i tre dagar och kulminerade i prisutdelningen på fredagen (23.3).

Reglerna i korthet:

  • Lokala eller inhemska råvaror där man känner till ursprunget
  • Produkterna förädlas på ett hantverksmässigt sätt
  • Om flera företag deltar i processen ska alla stadier vara hantverksmässiga och alla företag tävlar gemensamt
  • Bara livsmedelsföretag vars produkter är i allmän försäljning får delta

Tävlingen ordnas i elva klasser och de är dessutom indelade i flera underkategorier. Därför delas det ut så många pris.

Mejeriprodukter

Grön- och blåmögelost:

Guldmedalj för osten Ilmeikäs Illusia, av Kappelin juustola, Petri Sikstus, S:t Michel.

En ost.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Syrad mjölkprodukt:

Guldmedalj för granskottsyoghurten Pitkäsen kuusenkerkkäjogurtti, av Pitkäsen Maalaisjuustola, Oiva Pitkänen, Kuusamo.

En jogurt.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Silvermedalj för den naturella yoghurten Mattas Meja, av Mattas Gårdsmejeri, Jennifer Sundman, Sund, Åland.

Charkuteriprodukter

Färskkorv:

Guldmedalj för Skogsjö Gris Ab:s Färskkorv med ingefära, Jessica Kock, Munsala.

Ett korvpaket.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Lufttorkat kött:

Hedersomnämnande för det lufttorkade köttet Lanzo, av Backmans smakverk, Jonas Backman, Åland.

Lufttorkad korv:

Guldmedalj för Kustnatur Caterings Lufttorkad grönpepparsalami, Pontus Berglund, Ekenäs.

En korv.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Fiskprodukter

Rökt fisk:

Guldmedalj för Lapin TuliSavu, Kala-Lappi Oy, Jari Mäkinen, Toivala.

En fisk.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Andra fiskprodukter:

Guldmedalj för Klassisk gäddrom, av Ab Strandis, Anders Högberg, Larsmo.

Gäddrom.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Bageriprodukter

Fyllda bageriprodukter:

Guldmedalj för kantarell- och viltpastejen Riistakanttarellipasteija av Lilla Skärgårdsbageriet, Erja Hiltunen, Raseborg.

En pastej.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Silvermedalj för rispirog av Kotileipomo Isabella, Leila Sallinen, Rääkkylä, Norra Karelen.

Bröd med havre, korn eller kultursort:

Guldmedalj för brödet Lantveten av Ab Maria Vestergård Oy/Aroma, Petsmo, Korsholm.

Ett bröd.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Silvermedalj för brödet Lokal Enkorn av Svenska Ekologiska bageriet Ab, Sam Pettersson, Kumla, Sverige.

Mörk limpa:

Guldmedalj för limpan Lokal Helgvört av Svenska Ekologiska Bageriet Ab, Sam Pettersson, Kumla, Sverige.

Ett bröd.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Silvermedalj för Björkdals Delikatesslimpa av Björkdals gård, Jennie Westerlund, Lillandet.

Bronsmedalj för Gårdsbodens maltlimpa av Gårdsboden i Kyrkslätt, Ingemo Fröberg, Kyrkslätt.

Frukt- och bärprodukter

Klassisk sylt:

Guldmedalj för sylten Sommarrubin av Kullas Gård, Rebecka Fokin, Björkboda, Kimitoön.

En syltburk.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Kryddad sylt:

Guldmedalj för sylten Sommarrubin med lavendel, av Kullas Gård, Rebecka Fokin, Björkboda.

En syltburk.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Silvermedalj för blåbärssylt av Rosendalen, Solveig Friberg, Dalsbruk.

Grönsaksprodukter

Mjölksyrade grönsaker:

Guldmedalj för Pepitas syrade av Pepitas Syrade, Åsa Darby, Lemland, Åland.

En burk med mat.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Kalla krydd- och matsåser

Dessertsås:

Guldmedalj för såsen Lakriz! av Vikbo torp, Titti Edfelt, Pargas.

En burk med sås.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Naturell olja:

Guldmedalj för Kallpressad rapsolja av Överängs Hembageri & Kvarn, Marica & Sören Karlsson, Saltvik, Åland.

Matolja.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Guldmedalj för Kallpressad camelinaolja av Maidla Sillaotsa talu, Aavo Mitt, Saue vald, Harjumaa, Estland.

Matolja.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Snacks

Guldmedalj för Äppelremmar av Vikbo torp, Titti Edfelt, Pargas.

En burk äppelremmar.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Silvermedalj för Palsternackschips av Backmans smakverk, Jonas Backman, Mariehamn, Åland.

Nordiska drycker - alkoholfria

Bärsaft/must:

Guldmedalj för Sortspecifik äppelmust, Rubinola av Öfvergårds, Anna och Jan Alm, Tjudö, Åland.

En flaska äppelmust.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Kolsyrade drycker:

Hedersomnämnande för Vuokatin viinis alkoholfria dryck av vita vinbär Kuohuva alkoholiton valkoherukkajuoma, Vuokatin viini Oy, Nils Colliander, Korholanmäki, Kainuu.

Andra alkoholfria drycker:

Guldmedalj för Glögg av havtorn och björksav, av RTC Granholms Ab, Samuel Granholm, Maxmo.

En flaska glögg.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Nordiska drycker, med alkohol

Skumvin:

Guldmedalj för vinet Kalastajan viini av Lepaan Viinitila, Ida Oinonen, Tavastehus.

En flaska vin.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Silvermedalj för Vuokatin viinis skumvin av vita vinbär Kuohuva valkoherkukka viini, Vuokatin Viini Oy, Nils Colliander, Korholanmäki, Kainuu.

Cider:

Guldmedalj för Rowan apple cider av Tori Jôesuu Siidri- ja Veinitalu, Karmo Haas, Pärnumaa, Estland.

En flaska cider.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Silvermedalj för Brännland Cider Pernilla Perle 2016 av Brännland Cider, Tove Franzén, Vännäsby, Västerbotten, Sverige.

Innovativt mathantverk

Guldmedalj för marmeladgodiset Hillamarmeladimakeiset av Korpihilla Ritva Kokko Ky, Tolvi, Lappland.

En ask marmeladgodis.
Bild: Katja Tähjä/Kustens mat

Silvermedalj för Phytocandies av Toores Jôud OÜ, Maria-Eva Mägi, Vastseliina, Estland.

Också för andra än finländare

Det var tredje gången tävlingen ordnades. Mathantverkare från Norden och Baltikum är välkomna att delta i tävlingen.

År 2019 ordnas tävlingen i Jyväskylä och 2020 på Åland.

Arrangör för årets tävling var Yrkeshögskolan Novia via Kustens mat. Kustens mat är ett finlandssvenskt mathantverksprojekt i samarbete mellan regionerna Österbotten, Åboland, Åland och Nyland.