Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lod brände bästa läget – Finland förlängde fina sviten i tam landskamp

Från 2018
Uppdaterad 24.03.2018 10:52.
Robin Lod.
Bildtext Robin Lod var en av Finlands piggare spelare.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

Det blev ingen segerkantad start på Nations League-uppladdningen för Finland. Landslaget hade stora problem att hitta spelet mot Makedonien, men lyckades ändå fortsätta den förlustfria sviten.

Efter en kanonhöst med bland annat seger mot Island och kryss mot Kroatien – två VM-deltagare i sommar – och sammanlagt sex raka landskamper utan förlust går Finland in i 2018 med en del självförtroende.

Nu vilar blicken på höstens Nations League-start. I kväll tog landslaget första steget ditåt – men träningslandskampen mot Makedonien blev ingen klang och jubel-föreställning.

Målchanserna var lätträknade och till slut blev det också 0–0.

– Vi hade koll på vilken nivå Makedonien håller och enligt mig visade de den i dag och var en knepig motståndare. Det var jämnt och 0–0 var säkert rättvist, säger Finlands förbundskapten Markku Kanerva på Bollförbundets webbplats.

Makedonien dominerade

Inför mötet med Makedonien poängterade Kanerva att en viktig punkt för landslaget under det pågående lägret är att klara av att spela med olika uppställningar beroende på hur motståndaren spelar.

Kanerva gick in med en väntad 4–4–2-uppställning i kväll – och den fick fokusera på att jobba med försvarsspelet från start.

Makedonien, som är 75:e på den färskaste världsrankningen (sju platser efter Finland), dominerade bollinnehavet i en rätt medioker första halvlek.

Farligast blev det i samband med ett par fasta situationer, men blåvite målvakten Lukas Hradecky behövde inte anstränga sig speciellt mycket. Hans kollega Stole Dimitrievski hade det lika lugnt.

Sju matcher utan förlust

Finland, som saknade skadade Alexander Ring och Jere Uronen samt förkylde Juhani Ojala i dag, fortsatte att ha problem med det egna spelet efter paus.

Pyry Soiri, landslaget.
Bildtext Pyry Soiri försökte på sin kant, men det tog stopp.
Bild: AFP / Lehtikuva

De farliga anfallen lyste med sin frånvaro – åt båda håll. På det hela taget hände väldigt lite mellan två för dagen uddlösa lag.

Lagen hade varsin kanonchans. Efter en knapp timmes spel räddade Hradecky Arijan Ademis friläge. Med en kvart till full tid hade Robin Lod Finlands bästa läge. Lod lyckades ta emot Moshtagh Yaghoubis framspelning fint, men sköt utanför från nära håll.

– I försvarsspelet höll vi ihop, men offensivt var vi inte så bra. Jag hade förväntat mig att vi skulle skapa mer, men givetvis gjorde Makedonien det också svårt med sitt spel, säger Kanerva.

Det mest positiva för finländsk del var den sista kvarten och att den förlustfria sviten förlängdes till sju duster. Efter nästan två år utan seger fram till triumfen mot Island i september förra året är Finland nu obesegrat i snart sju månader.

Finland spelar en match till under lägret i Turkiet. På måndag ställs landslaget mot Malta.

Resultat:

Finland–Makedonien 0–0

Finlands uppställning: Lukas Hradecky (mv) – Juha Pirinen, Paulus Arajuuri, Sauli Väisänen (v), Joona Toivio – Pyry Soiri (68 min Moshtagh Yaghoubi), Tim Sparv, Rasmus Schüller, Robin Lod – Joel Pohjanpalo (48 min Akseli Pelvas (v)), Teemu Pukki (v).

Diskussion om artikeln