Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Barnträdgårdslärarnas låga löner motiveras med tillägg på några tiotals euro – "Topplönen är nådd då 40 euro extra kommit till"

Från 2018
Kiire XL Saara Pekkinen lastentarhanopettaja luhtaniityn lastentarha espoo
Bild: Jouni immonen / Yle

I Helsingfors ordnas på lördagen en demonstration mot barnträdgårdslärarnas låga löner.

Den hetsiga diskussionen om barnträdgårdslärarnas löner började i början av mars då Yle avslöjade att huvudstadsregionens kommuner ingått ett gentlemannaavtal om att inte höja barnträdgårdslärarnas löner.

Nästa dag förnekade kommunernas personalchefer att något avtal skulle ha ingåtts.

För tillfället är branschens medellön dryga 2 300 euro. Summan lockar inte kompetent personal till jobbet och orsakar en stor brist på barnträdgårdslärare i många kommuner.

Enligt barnträdgårdsläraren Samuli Ranta från Rovaniemi motiveras den låga lönen ofta med anspråkslösa lönetillägg.

– Topplönen är nådd då ett tillägg på 40 euro för förskolekompetensen tillsätts till lönen, säger Ranta.

Det finns en press att höja lönerna efter att den nya läroplanen för under sexåringar togs i bruk i höstas. I och med den och den nya lagen för småbarnspedagogik växer barnträdgårdslärarnas ansvar nu ytterligare.

Exempelvis får en vicechef med barnträdgårdslärarbehörighet vid ett daghem i Esbo kring 50 euro mera lön. I Vanda får en barnträdgårdslärare i en grupp med flera barn med specialbehov ett tillägg på cirka 30 euro.

Ranta påminner att förutom lönen påverkar även hur uppskattat yrket anses på hur många som söker sig till branschen.

– I Vanda föreslogs barnträdgårdslärare till exempel få billigare hyresbostäder. En del av de här lösningsförslagen känns verkligen lustiga och får nog inte en att känna sig mera uppskattad.

– Nog är det ju grundlönen som är den som får vardagen att rulla på, fortsätter Ranta.

En del av kommunerna höjer lönerna

Det finns en press att höja lönerna efter att den nya läroplanen för under sexåringar togs i bruk i höstas. I och med den och den nya lagen för småbarnspedagogik växer barnträdgårdslärarnas ansvar nu ytterligare.

I Kemijärvi förbereds löneärendet.

– Om det i jobbets kravgranskning framkommer orsaker att höja lönerna så då är det så vi går till väga, säger Atte Rantanen, stadsdirektör i Kemijärvi.

Situationen är utmanande när daghemmen spricker i sömmarna och det samtidigt är så stor brist på kunniga proffs inom området.

Redan en liten höjning i lönerna påverkar tillgängligheten av kompetenta arbetstagare, det syns då man ser på situationen i Tusby.

I Tusby är barnträdgårdslärarlönen 2 516 euro, alltså några hundra euro större än medellönen. Det har påverkat rekryteringarna positivt och mängden kompetenta sökande har ökat.

Även i Kemijärvi hoppas man att lönehöjningar skulle locka fler kompetenta barnträdgårdslärare till kommunen.

– Situationen är utmanande när daghemmen spricker i sömmarna och det samtidigt är så stor brist på kunniga proffs inom området, säger Rantanen.

Demonstration i Helsingfors

Lördagen den 24 mars ordnas en demonstration för att stöda bättre anställningar för barnträdgårdslärare på Narinken i Helsingfors.

Demonstrationen fick sin början i Facebook-gruppen Ei leikkirahaa. Taistelu lastentarhanopettajien paremman palkkauksen puolesta, översatt Inga lekpengar. Kampen om bättre anställningar för barnträdgårdslärare.

I gruppen har det även diskuteras om vad som skulle vara en passlig lönenivå.

– I gruppen finns en tydlig plan för att tre tusen är det vi strävar efter och det är summan vi försöker få, säger Ranta.

Barnträdgårdslärarnas medellön är just nu dryga 2 300 euro.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Lastentarhanopettajien pientä palkkaa perustellaan lisillä, jotka ovat muutaman kympin – "Palkkahuipulla ollaan, kun neljäkymppiä on tullut lisää" skriven av Maija-Liisa Juntti.