Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tävlingar och trivsel på tionde Carpella-LAN

Från 2018
Ian Åström, Anton Plogman och Christoffer Laaja framför en dator.
Bildtext Ian Åström, Anton Plogman och Christoffer Laaja är med och arrangerar Carpella-LAN.
Bild: YLE/Roger Källman

CS:GO, Hearthstone och Rocket League är några av tävlingsspelen på veckoslutets Carpella-LAN. Förutom tävlingar går LAN-partyt ut på att träffas, umgås och ha roligt.

Carpella-LAN ordnades första gången i oktober 2008 och lockade omkring 150 deltagare. Då höll man till i Karperö uf:s sommarpaviljong, som blev rätt så kylig till natten.

- Det blev kallt så tusan! Vi fick ha igång värmeblåsare för att folk skulle kunna sova, säger Anton Plogman som var med redan då.

Ett bakgrundsupplyst tangentbord.
Bild: YLE/Roger Källman

Det var ett entusiastiskt, men ungt och oerfaret gäng som ordnade LAN:et. Anton minns till exempel att man hade kopplat all ström på en och samma skarvsladd.

- Sen då fyrtionde deltagaren kopplade in sin dator så blev det svart i alla skärmar. Då fick vi första gången ringa en förälder och fråga "hjälp, vad gör vi?"

Det blev två LAN i paviljongen. Efter ett uppehåll på några år ordnades följande party i Karperö uf:s nybyggda lokal och numera hålls det två gånger per år.

Spel passar för folk i alla åldrar

Veckoslutets Carpella-LAN är det tionde i ordningen. 85 deltagare är anmälda, men det finns plats för ytterligare ett tjugotal personer att koppla in sina datorer, hälsar arrangörerna.

Det är mest ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern som deltar i LAN-partyt. Att spela dataspel är ändå något som passar alla åldrar och man kan aldrig bli för gammal.

- Absolut inte, bara man har drivet att spela spel, säger Christoffer Laaja.

Christoffer deltog för första gången för fem år sen. Under åren som gått har han sakta med säkert kommit med i "crewet", alltså arrangörsstaben.

- Man ser ju att de har gillat mig under de här LAN:en, så jag har stegvis krupit upp mot scenen (arrangörerna har sina datorplatser uppe på scenen).

Datorer och mängder av kablar på ett bord.
Bild: YLE/Roger Källman

Att vara arrangör är förstås kul, men det betyder att man under själva LAN:et inte hinner spela så mycket. Tiden går åt till att se till att allt fungerar och att deltagarna har det bra.

Tjusningen med att samlas i en lokal och spela över LAN, lokalt nätverk, är att man ser sina motspelare. Då finns det också möjlighet till lite "trash talk".

- Så får man höra deras reaktion då man vinner, säger Ian Åström. Det är segerns sötma.

Tionde Carpella-LAN ordnas 23-25.3.2018.

Spelentusiasterna möts på tionde Carpella-LAN

17:57