Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den franska hjältepolisen som bytte plats med gisslan är död

Från 2018
Uppdaterad 24.03.2018 11:51.
Människor lämnar blommor till minne för den döda hjältepolisen i Carcassonne.
Bildtext Blommor lämnas utanför Gendarmeriet i Carcassonne.
Bild: AFP / Lehtikuva / Pascal Pavani

I Frankrike har den polisman, som förhandlade med terroristen i gårdagens terrorattack och som bytte plats med en kvinna i gisslan, nu dött av sina skador.

Polismannen Arnaud Beltrame från det lokala gendarmeriet, alltså en del av polisen som står under militären, bytte plats med en person för att befria den sista civila personen bland gisslan.

Han har hyllats som en hjälte för det han gjorde. Han skottskadades innan polisens elitstyrka lyckades skjuta ihjäl gärningsmannen.

– Överstelöjtnant Arnaud Beltrame har lämnat oss. Död för fosterlandet. Frankrike kommer aldrig att glömma hans hjältemod, hans tapperhet, hans uppoffring. Med tungt hjärta ger jag hela landets stöd till hans familj, hans nära och hans kollegor vid gendarmeriet i Aude, twittrade Frankrikes inrikesminister Gérard Collomb.

Också president Emmanuel Macron har hyllat Beltrames tapperhet.

– Han räddade liv och hedrade sina kollegor och sitt land.

Offren hedrades med tyst minut och Eiffeltornets släcktes

Händelseförloppet började då gärningsmannen kapade en bil i staden Carcassonne där han också sköt mot poliser. Efter det tog han flera personer som gisslan i ett snabbköp i närliggande Trébes i södra Frankrike.

Dramat var över då polisen sköt ihjäl gärningsmannen. Attacken krävde fyra liv utöver gärningsmannens och 15 personer skadades. Två av dem uppges vara allvarligt skadade.

För att hedra offret för dådet släcktes Eiffeltornets belysning vid midnatt och det hölls en tyst minut på arenan Stade de France före en fotbollsmatch mellan Colombia och Frankrike.

Gärningsmannen var på bevakningslista på grund av sin radikalisering

Gärningsmannen sade att han tillhörde terrorgruppen IS och hans namn har funnits med i ett register över potentiella säkerhetshot för landet ända sedan 2014.

Också terrorgruppen IS lät efter attacken meddela att gärningsmannen, den 25-årige Radouane Lakdim, hade följt terrorgruppens uppmaning att anfalla IS motståndare i väst.

Den franska åklagaren Francois Molins uppger att gärningsmannen tidigare blivit dömd för narkotika- och vapenbrott.

– Han var på en bevakningslista på grund av sin radikalisering och kopplingar till salafistiska rörelser, säger Molins.

Gårdagens attack utreds som ett terrorbrott.

– Vårt land har drabbats av en islamistisk terrorattack, sade president Macron i ett tv-sänt tal några timmar efter attacken.

Källa: AFP, Reuters, SR-Ekot, TT, STT, Yle

Bild av gatan vid köpcentret i Trèbes där gisslandrama pågår. Flera poliser står stationerade på gatan.

Fyra dödades i gisslandrama i franskt köpcentrum – bland dem gärningsmannen

Strax innan besköts några poliser i staden Carcassonne.

Diskussion om artikeln