Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Barnträdgårdslärare protesterar: Vi vill ha mer än 2 300 euro i månaden

Från 2018
Uppdaterad 24.03.2018 17:39.
Lastentarhanopettajien palkkoihin liittyvä mielenosoitus Helsingin Narinkkatorilla.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

En demonstration för bättre anställningsförhållanden och lön för barnträdgårdslärare ordnades i dag på Narinken i Helsingfors.

Folkrörelsen Lekpengar duger inte (Ei leikkirahaa) som stod för arrangemangen vill fästa beslutsfattarnas uppmärksamhet vid barnträdgårdslärarnas lön och korrigera den så att den motsvarar kravnivån i jobbet samt utbildningens längd.

Rörelsen har samlat bakom sig flera vanliga föräldrar, mor- och farföräldrar och speciellt folk från huvudstadsregionen.

Johanna Welander lastensa kanssa lastentarhanopettajien palkkoihin liittyvässä mielenosoituksessa Helsingin Narinkkatorilla.
Bildtext Johanna Welander
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

En av dem är trebarnsmamman Johanna Welander från Helsingfors.

– Nuvarande lönenivån är ganska sorglig. Den är ett bevis på att det är en viss typ av arbeten som får kompromissa och som inte kommer upp till en drägligare lönenivå, säger Welander.

Två av Welanders barn går på daghem och hon vill se en bättre uppskattning av arbetet som görs där.

– Daghemmet är inte en parkeringsplats utan ett ställe där våra barn får sina första steg på en pedagogisk bana, säger Welander.

Lastentarhanopettajien palkkoihin liittyvä mielenosoitus Helsingin Narinkkatorilla.
Bildtext Pauliina Seppälä.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Pauliina Seppälä är grundaren till Facebook-gruppen Ei leikkirahaa som har organiserat demonstrationen.

– Allt fick sin början då jag och flera bekanta fick reda på att det fanns en inofficiell överenskommelse mellan kommunerna i huvudstadsregionen om att hålla lönen på en viss nivå, säger Seppälä.

Lönekartell i huvudstadsregionen

Barnträdgårdslärarnas medellön är för närvarande drygt 2 300 euro. I den Facebook-grupp som initierat dagens protest eftersträvas en lön på omkring 3 000 euro i månaden.

– Det strävar vi efter och vi kommer att göra vad som helst för att det ska bli en förändring i lönen, säger Pauliina Seppälä.

I början av mars rapporterade Svenska Yle om att de största kommunerna i huvudstadsregionen enats om att inte höja lönerna för att försöka locka fler sökande till lediga tjänster.

Kartellen är intressant ur den synvinkeln att det råder stor brist på behöriga barnträdgårdslärare i städerna.

Lastentarhanopettajien palkkoihin liittyvä mielenosoitus Helsingin Narinkkatorilla.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

I det närbelägna Tusby är barnträdgårdslärarlönen 2 516 euro, alltså några hundra euro högre än medellönen. Det har påverkat rekryteringarna positivt och mängden kompetenta sökande har ökat.

– Vi har ju trott att alla har lika, säger Malin Bäckström.

I huvudstadsregionen råder det brist på personal i daghemmen och levnadskostnaderna är högre.

– Vi har inte varit medvetna om de här skillnaderna förr, men nu tog vi reda på det. I Ingå, Raseborg och Hangö har de en bättre grundlön än vi i Grankulla. Det gjorde oss kanske ännu mer arga, säger Michaela Lindholm.

Michaela Lindholm har arbetat i 24 år som barnträdgårdslärare. Problemet med den låga lönen har varit allmänt känt under alla hennes år inom branschen, men det att också gräsrötterna nu har ställt sig bakom barnträdgårdslärarna, känns bra.

Barnträdgårdslärare demonstrerar för högre lön i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

- Det känns ju skönt att människor nu har börjat ta upp den här saken. Vi gör ett jätteviktigt arbete, det är ju Finlands framtid vi jobbar med, säger Michaela Lindholm.

Uppgifter om kartellen orsakade omedelbart uppståndelse, och dagen efter förnekade kommunernas personalchefer att något avtal skulle ha ingåtts.

Stort behov av fler barnträdgårdslärare

Personalbristen bland daghemmen har pågått i flera år. I huvudstadsregionen finns det för tillfället drygt 2900 barnträdgårdslärare, men det finns behov för ytterligare 600 stycken till.

Barnträdgårdsläraren Johanna Dumell-Forsskåhl säger att arbetsmändgen har blivit större.

– Förra året ökade arbetstiden, semesterpengarna försvann och barnantalet i gruppen ökade också. Efter det tycker jag att det är dags att lönen höjs, säger Dumell-Forsskåhl.

Demonstrationskylt där det står inga lekpengar.
Bild: Max Rantakangas

Måste tas på allvar

Enligt barnträdgårdsläraren Riia Forss-Ilves spelar de en stor roll i uppfostringen av barnen och det är någonting som måste tas på allvar.

– Beslutsfattarna måste förstå att vi gör ett viktigt jobb. Vi har ansvar över flera daghemgruppers pedagogiska verksamhet, säger Riia Forss-Ilves.

Om lönen höjs kan det finnas risk att daghemsvården kan bli dyrare. Det är inget som skrämmer varken Pauliina Seppälä, Riia Forss-Ilves eller Johanna Dumell-Forsskåhl. Alla är beredda på att betala mera för att daghemsvården ska fortsätta hålla en hög nivå.

– Det finns familjer som inte klarar av att betala mera för daghemsvården, då måste det också finnas någon som kommer emot där. Det ska vara på allas ansvar att barnen blir väl omhändertagna, säger Dumell-Forsskåhl.

Helsingfors skyndade sig att meddela att staden vill råda bot på bristen på barnträdgårdslärare genom att betala en bonus på tusen euro till alla nya barnträdgårdslärare.