Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nolleurossedlar i Åbo är inga förfalskningar

Från 2018
Uppdaterad 24.03.2018 15:53.
Två 0-eurossedlar på museifartyget Suomen Joutsens däck.
Bildtext Två violetta nolleurossedlar på museifartyget Suomen Joutsens däck.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Fullriggaren Suomen Joutsen pryder de nya nolleurossedlarna som sjöfartsmuseet Forum Marinum i Åbo har låtit trycka.

Sedlarna, som alltså har valören 0, säljs för 5 euro och intresset har varit stort från första början.

– På lördag morgon hade vi redan sålt mer än 70 av de 5 000 sedlarna. Det är både samlare och turister som har velat ha dem, berättar guiden Heidi Vanhanen på Forum Marinum.

En stor del av sedlarna har i förväg beställts av samlare i Frankrike, men Forum Marinum hoppas att det finns sedlar kvar ännu till sommarens turistsäsong.

Reseminne med samlarvärde

Idén till 0-eurossedlarna föddes 2015 i Frankrike som ett sätt att göra reklam för kultur- och turistobjekt. De violetta sedlarna är tryckta på äkta eurosedelspapper med alla säkerhetsdetaljer för att skydda dem mot förfalskning, såsom vattenstämpel, hologram, säkerhetstråd och serienummer.

– Sedlarna är ett reseminne, men dessutom har de ett samlarvärde och de väcker internationell uppmärksamhet, säger försäljningssekreterare Pia Larte i ett meddelande från Forum Marinum.

Den första 0-eurossedeln i Finland gavs hösten 2017 ut på Finlands Järnvägsmuseum i Hyvinge, som också har hunnit trycka en andra sedel. Senare i år kommer liknande sedlar att tryckas för Helsingfors stad och för Rallymuseet Mobilia i Kangasala.

I dag finns 0-eurossedlar i 15 europeiska länder och sedlarna har blivit ett snabbt växande samlarobjekt i hela världen. Ett av de 15 länderna är Schweiz, som därmed har gett ut sina första eurosedlar, fastän man i övrigt använder schweizerfranc.

Diskussion om artikeln