Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sjätte plats för IF Minken i finska cupen – ankaret Toni Ketelä trappar ned efter säsongen

Från 2018
Toni Ketelä under världscupsäsongen 2015-16.
Bildtext Toni Keteläs karriär på toppnivå är över snart, men han öppnar för att åka stafetter för IF Minken också i framtiden.
Bild: All Over Press

IF Minkens trotjänare Toni Ketelä kommer att avsluta sin elitsatsning efter den pågående säsongen. Han lämnar ett stort hål efter sig – i dagens stafett i Ruka var han en av de snabbaste åkarna på den sista etappen.

Minkens Matias Strandvall var aktiv under öppningsetappen och höll täten under långa stunder. Mot slutet tappade han terräng och växlade som sexa, 20 sekunder efter ledande Kouvolan Hiihtoseura.

Remi Lindholm hade vissa bekymmer att hävda sig under andra etappen och skickade i väg ankaret Toni Ketelä som tolfte man.

Ketelä var femte snabbast på den tredje etappen och lyfte Minken till sexa i sammandraget.

Ketelä avslöjade inför stafetten att han avslutar sin elitkarriär efter den pågående säsongen

– Det känns som rätt beslut. Jag har lidit av sjukdomar de senaste säsongerna och det är en starkt bidragande orsak till att det inte skulle ha varit vettigt att fortsätta på elitnivå, säger Ketelä som ändå öppnar för att åka stafetter nästa säsong.

Ketelä deltog i VM-sprinten 2013 och 2015 och avancerade båda gångerna till semifinal. Han tog sin enda pallplacering i världscupen i januari 2015 då han var trea i den klassiska sprinten i Otepää.

Segern i herrstafetten gick till förhandsfavoriten Jämin Jänne. Landslagsåkaren Ristomatti Hakola gjorde det avgörande rycket på den tredje etappen.

Aino-Kaisa Saarinen.
Bildtext Förvirrad Aino-Kaisa Saarinen avgjorde damstafetten.
Bild: Lehtikuva

Aino-Kaisa Saarinen gjorde en ”Stina Nilsson”

Lempäälän Kisa triumferade i damstafetten. Aino-Kaisa Saarinen passerade samtliga konkurrenter under sista etappen utan att hon själv var medveten om det.

– Jag såg vid växlingen att vi inte var i täten, men jag var inte medveten om vår placering. Jag passerade någon och tänkte att jag har ytterligare två medtävlare framför mig.

– Efter målgången frågade jag hur vi placerade oss och då hörde jag att vi hade vunnit. Jag gjorde alltså en ”Stina Nilsson” – jag hade ingen aning om läget men det gick bra, säger Saarinen och skrattar.

Den trefaldiga OS-medaljören Krista Pärmäkoski var som väntat överlägsen på den andra etappen. Pärmäkoski var 41 sekunder snabbare än Anne Kyllönen och växlade som etta.

– Det var trevligt att skida en stafett hemma i Finland igen. Jag skrek till vårt ankare, unga Hilla Niemelä, att hon ska göra sitt eget lopp, säger Pärmäkoski.

Niemelä klarade inte riktigt av att förvalta sitt fina utgångsläge. Hon tappade tre placeringar på den tredje etappen och Ikaalisten Urheilijat slutade fyra.

IF Åsarna placerade sig på trettonde plats, strax för IF Femman som var fjortonde.

Finska cupen på skidor

Damer, 3x5 km:
1. Lempäälän Kisa 40.21,6
2. Vuokatti Ski Team + 4,1
3. Hämeenlinnan Hiihtoseura + 41,5
4. Ikaalisten Urheilijat + 45,2
5. Oulun Hiihtoseura + 47,6
-----------
13. IF Åsarna (Emelie Svenlin, Maarit Korpi, Jennie Lindvall) +3.22,5
14. IF Femman (Jennifer Antell, Linnea Halonen, Anna-Kajsa Lall) +3.40,8

Herrar, 3x7,5 km:
1. Jämin Jänne 53.26,1
2. Kouvolan Hiihtoseura + 9,9
3. Pohti Ski Team + 57,5
4. Ilmajoen Kisailijat + 1.27,6
5. Vantaan Hiihtoseura + 1.50,5
6. IF Minken (Matias Strandvall, Remi Lindholm, Toni Ketelä) + 1.58,3
-----------
22. IF Åsarna (Oscar Högnabba, August Högnabba, Hugo Karlström) + 4.35,3

Diskussion om artikeln