Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Elake Måns utmanar Pelle Svanslös på Wasa Teater

Från 2018
Lina Ekblad, Maria Udd, Jan-Christian Söderholm, Johan Aspelin, Dennis Hansson, Markus Lytts, Carola Sarén.
Bildtext Lina Ekblad, Maria Udd, Jan-Christian Söderholm, Johan Aspelin som Pelle Svanslös, Dennis Hansson, Markus Lytts och Carola Sarén.
Bild: Wasa Teater / Frank A. Unger

Den svanslösa katten Pelle kommer som nykomling till Vasa. För att vara lite fin så har han hängt en medalj om halsen. Den här ”pengen” irriterar Måns, som utnämnt sig själv till stans bästa katt.

Pelle (Johan Aspelin) har fått medaljen efter att han släckt en eldsvåda och han är kanhända aningen mallig över medaljen. Han hoppas också på att medaljen ska göra att ingen märker att han saknar svans.

Istället förargar medaljen Måns (Tove Qvickström) som snabbt pejlar in Pelles svaga punkt, och går till attack.

De mindre begåvade vapendragarna Bill och Bull backar upp, och den obetänksamma kattbefolkningen i stan dras med.

Vi får ett skolboksexempel på mobbningens ABC

Det svängs med svansar i danser. Svansar används som mikrofon och luftgitarr. Hur kan en katt ens klara sig utan svans? Dessutom är det inte bra att vara annorlunda! Vi får ett skolboksexempel på mobbningens ABC.

Samma manus som 1973

Det här är tredje gången Wasa Teater sätter upp en pjäs med Gösta Knutssons Pelle Svanslös.

Första gången, år 1952, hann ensemblen bara ge två föreställningar innan både teaterhus och katternas utstyrslar gick upp i rök upp under en stor brand.

Den här gången återanvänder man Anneli Mäkeläs manus och Wava Stürmers sångtexter, som också användes år 1973.

För att understryka hur fel Pelle – som snabbt får tillnamnet Svanslös – är, ställer Måns till med diverse spratt.

Under en kapplöpning, som snyggt visualiseras både med skuggfigurer och slowmotion, fuskar Bill och Bull så att Pelle ska förlora.

Maria Udd och Johan Aspelin.
Bildtext Maria Udd som Gullan och Johan Aspelin som Pelle Svanslös.
Bild: Wasa Teater / Frank A. Unger

En skrämmande stor spådamskatt förutspår att det kommer att gå på tok för Pelle, som inte har någon svans. Det kommer också att gå på tok för Gullan (Maria Udd) om hon fortsätter att vara vän med en svanslösing.

När sanningen om Måns elakheter kommer fram och katterna lär känna Pelle, ser Måns sin ställning hotad och trappar upp.

Det bästa vore om Pelle försvann, funderar Bull (Lina Ekblad), när han räknat över hur många gånger han och Bill fått stryk av en irriterad Måns.

”Svanslösa terrorister”

Pelle luras så över till grannstaden Umeå. Här i en lite tuffare hamnmiljö blir han, efter några ”upplysningar” från Måns, tagen för en spion utskickad av svanslösa terrorister.

Måns påstår att terroristerna vill göra alla katter i Umeå till svanslösingar.

På tal om svansar så är de, upplyser mitt unga sällskap som varit på besök bakom kulisserna, gjorda av beklädda dammsugarslangar. Linn Waras dräkter är också i övrigt läckra och visuellt tilltalande.

I Umeå talar katterna rikssvenska. Bytet av intonation får en som åskådare att lystra till

Fia Derghokasian har designat kattöron och peruker – som även musikern Eero Paalanen bär – och de bidrar, liksom frisörkattens mustasch och poliskattens blinkande hattlampa, till att fullborda kostymerna.

Fräsch med rikssvenska på scen

I Umeå talar alla katter rikssvenska. Bytet av intonation ger en spänst åt dialogen och får en som åskådare att lystra till.

Det som talas är kanske inget umemål, utan påminner om principen som tillämpades när dialekten var stor på Wasa Teater under Colorado Avenue och den påföljande eran.

Alla talar följaktligen den rikssvenska de är kapabla till. Att ett så litet steg som över Kvarken kan ge ett så smart resultat!

Med överfarten till Umeå får vi också en lek med produktplacering, skuggfiguren som illustrerar färjan har rederinamnet tydligt i fören. Liknande görs när katterna läser tidningen.

Om det är en pjäs som tydliggör mobbningens mekanik så handlar den också om hur mycket styrka vänskap kan ge. Pelle blir vän med taxen Max, även kallad ”enöringen” av Carola Saréns irriterande och försmädliga pudel.

Tillsammans kan Pelle och Max (Markus Lytts) ge Elake Måns en minnesbeta, som stärker bådas självförtroende.

Max kroppsspråk visar tydligt på förvandlingen. Från att ledsen ha stått och gömt örat mot en vägg börjar örat istället flaxa.

I Umeå träffar Pelle också Maja Gräddnos, som är något av en mildare version av Gullan (båda spelade av Maria Udd).

Mustigt och nära publiken

Det här är en barnpjäs där skådespelarna inledningsvis vänder sig till publiken och bjuder in till en liten dialog. Ett enkelt men hos oss sällan använt knep, som gör att vi genast sugs in i berättelsen.

Vi har ett rikt persongalleri, nio skådespelare gör de sexton rollerna. Varje katt, även birollerna, har en tydlig och ofta mustig och underhållande personlighet.

Scenografin av Annika Tosti är enkel, byggnaderna liknar närmast plåtskjul. Men här finns utrymme för humor, som när Storväxta Beatrice fastnar i en lucka. Det som skapar mest magi här är de återkommande skuggspelen.

Jan-Christian Söderholm , Dennis Hansson, Markus Lytts, Tove Qvickström, Carola Sarén, Maria Udd.
Bildtext Jan-Christian Söderholm , Dennis Hansson, Markus Lytts, Tove Qvickström som Måns, Carola Sarén och Maria Udd.
Bild: Wasa Teater / Frank A. Unger

Agneta Lindroos regi ger ett luftigt resultat, med lätt hand leder hon oss genom första akten. I andra akten tar hon ett hårdare grepp och skruva upp spänningen.

Hur ska det gå för Pelle och hur ska det gå för hans nyfunna kärlek Maja Gräddnos?

Johan Aspelin gestaltar en snäll och godmodig Pelle, som är lätt att känna igen. Men Tove Qvickströms Måns tar för sig rejält.

Även om Måns inte blir snällare under pjäsens gång, så blir han den egentliga huvudrollsinnehavaren.

Det skulle nog ha fått Knutssons ursprungliga Måns att skratta småelakt och gillande svinga sin svans.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln