Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gästhamnen i Kirjais rustas upp för sommaren

Från 2018
Gästbryggan i Kirjais by.
Bild: Yle / Annika Holmbom

I Kirjais finns det planer på att bygga ut gästhamnen, eftersom det beviljats EU-pengar för det, men byggandet kan inledas först nästa sommar, berättar Mats Björklund som tillsammans med frun Sannikka från och med i år driver butiken och gästhamnen i byn.

- Nu i sommar ska vi göra det bästa av det som finns här och satsar sedan mer på nästa sommar.

En del av pontonerna som finns i hamnen behöver rustas upp inför sommaren, likaså kommer en del bojar att placeras om så att hamnen blir mer användbar.

Större satsning på följande sommar

I höst börjar sedan utvecklingsarbetet i hamnen. Kirjais bys gästhamn hör till en av 32 hamnar i Östersjön, av vilka 7 hamnar finns i Finland, som ska dela på totalt 8,9 miljoner euro. Pengarna ska användas för att rusta upp infrastrukturen och projektet leds av Yrkeshögskolan Novia.

- Vi ska bygga ett stort servicehus där garaget nu står, med duschar och bastur. Sedan ska hamnen byggas ut med kaj och flyttbryggor.

Trots att servicehuset ännu väntar på att byggas, finns det dusch- och bastumöjlighet också i sommar i Kirjais, påminner Björklund, och hoppas både nya och gamla båtgäster ska hitta till hamnen i sommar.

Bidragen viktiga

Paret Björklund kommer att ha mycket jobb med såväl butiken som hamnen i sommar och alla bidrag som finns att få är viktiga.

- Ska man satsa som vi har gjort så är det nog ganska viktigt och det var nog en förutsättning för att vi skulle göra det här.

- Ska man tjäna ihop så pass mycket pengar så är det många år du ska jobba. De första åren blir alltid magra. Och bankerna har en oförskämd vilja att ta tillbaka pengar, skrattar Björklund.

Diskussion om artikeln