Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trots importtullar har USA ett jätteöverskott i handeln med Kina

Från 2018
USA:s och Kinas flaggor.
Bildtext Affärsmännen i USA och Kina är oroade över hotande tullavgifter.
Bild: Mostphotos

USA talar om en orättvis handel med Kina men det stämmer inte säger ledande ekonomer. Tjänstesektorn visar ett överskott på hela 38 miljarder dollar i handeln med Kina och tjänsterna utgör merparten av den amerikanska produktionen. Tullavgifterna slår dessutom hårt mot konsumenterna och Donald Trumps supportrar.

President Donald Trump gav i torsdags sina skriftliga direktiv för hur USA inom två veckor ska införa strafftullarna.

USA:s och Kinas presidenter träffas.
Bildtext President Donald Trump och Kinas president Xi Jinping
Bild: EPA-EFE/XINHUA

Tullavgifterna ska uppgå till ett värde av över 60 miljarder dollar och de kinesiska investeringarna i USA ska också begränsas i vår.

Men de här åtgärderna bygger inte på fakta eftersom USA har ett stort överskott i handeln med Kina.

Det säger Brian Peck som är expert på internationell handel på juristskolan Gould School of Law vid University of Southern California i Los Angeles.

- USA har de facto ett handelsöverskott i fråga om tjänster med sina handelspartners inklusive Kina, säger föreståndare Brian Peck.

- Handelsunderskottet som administrationen hänvisar till gäller bara varuhandeln. Det återger inte på ett korrekt sätt den verkliga handeln med Kina eller med USA:s övriga handelspartners.

USA:s tjänstehandel utgör 70 procent av BNP

Inom USA:s utrikeshandel har tjänstehandeln ökat tiofalt under de senaste decennierna medan varuhandeln har ökat betydligt långsammare.

Handeln med tjänster utgör numera över 70 procent av USA:s BNP alltså produktionen av alla varor och tjänster.

Där visar tjänstehandeln med Kina ett stort överskott på 38 miljarder dollar, säger Brian Peck vid USC.

Han säger att de amerikanska storföretagen som världens största nätbutik Amazon och den globala detaljhandelskedjan Walmart samtidigt är helt beroende av importen från Kina.

- De här företagen är oroade för att tullavgifterna kommer att få stor betydelse på ekonomin.

- Konsumentpriserna kommer att stiga och dessutom hotar Kina redan med att skrida till motåtgärder mot vissa amerikanska varor, säger Peck.

USA och Kina har båda vunnit stort på sin samverkan inom frihandeln

Brian Beck, USC Los Angeles

Både USA och Kina har vunnit stort på sin samverkan inom frihandeln och världshandelsorganisationen WTO. Det har bidragit till att de blivit de ledande länderna inom den globala ekonomin, betonar experten på handelsjuridik i Los Angeles.

På en av världens ledande tankesmedjor, Peterson Institute for International Economics, PIIE, i Washington ser man Trumps tullavgifter som enbart kontraproduktiva.

- Utan tvekan blir det negativa följder. Man vinner ingenting på att införa tullar, det är nästan omöjligt, säger Nicholas Lardy, Senior Fellow vid PIIE.

Dollar och Yen
Bild: Mostphotos

- Konsumenterna kommer att betala mycket mer och också Trumps supportrar kommer helt klart att förlora på tullarna för de kommer att beröra många varor, säger Nicholas Lardy på tankesmedjan Peterson Institute i Washington.

De amerikanska läder- och köttindustrierna omsätter miljarder dollar och de befarar att Trumps tullavgifter kommer att slå tillbaka mot dem t.ex. inom produktionen av griskött.

USA:s exportbranscher kan drabbas hårt

Stephen Sothmann som leder den amerikanska föreningen för hudar, skinn och läder, USHSLA, är rädd för att deras industri kommer att bli en central måltavla för de kinesiska motåtgärderna.

- Vi exporterar 95 procent av allt vi producerar av hudar och skinn och 50 procent av det går till Kina. Det handlar om en marknad på en miljard dollar för oss.

På det nordamerikanska köttinstitutet, North American Meat Institute, vill man inte heller bryta de goda förbindelserna man har med kollegerna i det motsvarande institutet i Kina.

- Vi har en mycket bra och konstruktiv relation med vår kinesiska motpart och vi jobbar sedan flera år inom ett partnerskap inom jordbruk och livsmedel, säger William Westman, viceordförande vid institutet.

- Vi vill fortsätta att tillsammans fokusera på livsmedelssäkerhet och hållbarhet genom att dela på våra bästa erfarenheter, säger Westman.

Diskussion om artikeln